Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waarom het zo belangrijk is om geregeld je droogkast schoon te maken

Irma Kroon
6 min read

Je bent gewend aan het gemak van de droogkast en aan al die andere elektrische apparaten die het leven zo aangenaam maken. Als je droger het prima doet, waarom zou je dit apparaat dan wel schoonmaken wanneer dat voor andere apparaten niet nodig is? Om een heleboel redenen heeft je droogkast onderhoud nodig. De allerbelangrijkste reden om je wasdroger regelmatig schoon te maken, is om brand in huis te voorkomen.

Regelmatig schoonmaken voorkomt brand

Wist je dat een slecht onderhouden droger één van de grootste oorzaken van brand in huis is? Cijfers van de brandweer en verzekeraars kunnen je dat bevestigen. Regelmatig schoonmaken van je droogkast is misschien een vervelend klusje, maar wel een noodzakelijk kwaad als je om jezelf, je woning, persoonlijke bezittingen, gezinsleden, huisdieren en buren geeft.

Wat zullen de directe buren van je denken als zij gedupeerd raken door een uitslaande brand door je slecht onderhouden droger? Bespaar jezelf, je gezin en de buren een boel ellende door regelmatig je droger schoon te maken.

Hoe je droogkast onderhouden?
Hoe je droogkast onderhouden?

Hoe ontstaat brand als je de droger niet regelmatig schoonmaakt?

De was sorteren, het juiste wasprogramma instellen, drogen, strijken, vouwen en opruimen in de kast. Het doen van de was is een tijdrovende en inspannende klus. Vergeleken met al die handelingen, is het verwijderen van het laagje stof uit de filters een kleine moeite. Verwijder daarom na iedere droogbeurt het laagje stof dat achterblijft in de filters.

Vergeet je het stof te verwijderen? Je droogkast kan door het opgehoopte stof vlamvatten. Door opgehoopt stof heeft je droger meer tijd nodig om te drogen, waardoor verwarmingselementen harder moeten werken en er hitte ontstaat. Stof in de ventilatoren in combinatie met oververhitting zorgt vervolgens voor brand.

Maak je droger schoon en bespaar kosten

Ben je door het risico op brandgevaar nog niet helemaal overtuigd om je droger regelmatig schoon te maken? Naast veiligheidsredenen zijn er ook economische redenen om je droger goed te onderhouden. Na iedere droogbeurt neemt de hoeveelheid pluis in het apparaat toe. Hierdoor duurt drogen langer en verbruik je meer energie.

Je verpest ook je kleding met pluis en schimmel, daarnaast loop je het risico op defecten inclusief dure reparatiekosten en bovendien verkort je de levensduur van je droger. Een niet goed onderhouden droger is dus slecht voor je portemonnee.

Ben je niet bezorgd over de extra kosten? Maak je dan zorgen over een onnodige belasting op het milieu door extra energieverbruik.

Schoonmaken van je droger geldt voor ieder type

De moderne tijd heeft innovatie voortgebracht en dus ook verschillende types drogers. Momenteel zijn er drie types op de markt: een afvoer-, condens- en wamptepompdroger. Juist de condens- en warmptepompdroger hebben na iedere droogbeurt zorg nodig. Je moet de filters schoonmaken en het waterreservoir legen.

Heb je een afvoerdroger? Vergis je niet, ook bij een afvoerdroger moet je het apparaat regelmatig van stof en pluis ontdoen. De afvoerbuis die warmte en vocht uit het huis naar buiten leidt, vult zich op den duur ook met pluis en kan verstopt raken met alle gevolgen van dien.

Laat je droogkast blinken voor een extra lange levensduur
Laat je droogkast blinken voor een extra lange levensduur

Je droger schoonmaken

Ben je overtuigd van het belang om regelmatig je droger goed schoon te maken? Je wilt dan vast wel weten hoe je dit doet en waar je op moet letten. Houd dan met de regelmatige schoonmaak van je droger rekening met de volgende tips:

  • Verwijder het pluis in de ruimte achter het filter met een stofzuiger;
  • Neem met een vochtige doek de deur, rubbertjes, kieren en vochtsensor af;
  • Maak bij een afvoerdroger de slang schoon;
  • Vergeet niet de condensor en de condensorkast te reinigen;
  • Volg tijdens de schoonmaak altijd het advies op in het onderhoudsboekje van de fabrikant.

Maak niet alleen je droger schoon

Brandveiligheid begint niet bij een regelmatige schoonmaak van je droger, maar bij een juiste plaatsing en aansluiting. Belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden bij de plaatsing en aansluiting van de droger:

  • Installeer een rookmelder in de ruimte waar je droger staat;
  • Plaats de droger op een vrije plek zodat warmte kan ontsnappen;
  • Bedek nooit de roosters voor de aan- en afvoer van warme lucht;
  • Sluit de droger altijd aan een geaard wandstopcontact;
  • Gebruik nooit een stekkerdoos of een opgerold haspel.

Hierom maak je regelmatig je droogkast schoon

Brand in huis is de grootste nachtmerrie die je maar kunt bedenken. Door je droger eens in de zoveel tijd schoon te maken, voorkom je naast brand, ook energieverspilling, pluisjes en schimmel op je kleding, dure onderhoudskosten en een vroegtijdige vervanging. Het verwijderen van pluis uit het filter na iedere droogbeurt is niet genoeg.

Pluis, vuil, schimmel en kalk kan zich ook op andere elementen van je droogkast plaatsen. Maak daarom je droger een paar keer per jaar grondig schoon. Je bespaart kosten op je energierekening en op de aanschaf van nieuwe kleding. Bovendien verleng je de levensduur van je droogkast.

Door Irma Kroon

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…