Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Een ziekenfonds vergoedt meer zaken dan je verwacht: een overzicht van enkele opvallende tussenkomsten en extra’s

Niels Saelens
5 min read

Wanneer je je aansluit bij een ziekenfonds kom je in aanmerking voor allerhande voordelen, gaande van een tegemoetkoming wanneer je een kind op de wereld zet tot een terugbetaling van lenzen en brillen.

In ons land ben je verplicht om je aan te sluiten bij een ziekenfonds of de Hulpkas voor ziekte- en invaliditeitsvergoedingen (HZIV). Hoeveel lidgeld je betaalt, is afhankelijk van het fonds dat je hebt uitgekozen. In ons land heb je de keuze uit de volgende overkoepelende landsbonden:

  • De Landsbond der Christelijke Mutualiteiten.
  • De Landsbond van de Neutrale Ziekenfondsen.
  • Het Nationaal Verbond van Socialistische Mutualiteiten.
  • De Landsbond van Liberale Mutualiteiten.
  • De Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen

Aanvullende verzekering

Wanneer je je aansluit bij een ziekenfonds ben je ook verplicht om een aanvullende verzekering af te sluiten bij dat fonds. Dankzij die verzekering geniet je van extra bescherming bovenop de verplichte ziekte- en invaliditeitsverzekering en ontvang je allerhande voordelen.

Wat je allemaal krijgt, en hoeveel je daarvoor betaalt, varieert van fonds tot fonds. Hou er rekening mee dat ook de regio waar je je aansluit bij een ziekenfonds een impact kan hebben op de bovenstaande factoren. Op de vergelijkingssite Spaargids.be kun je de fondsen op een overzichtelijke manier vergelijken. Opgelet: bij de HZIV heb je geen aanvullende verzekering.

Zoals de meeste mensen weten, komt een ziekenfonds tussen wanneer je bijvoorbeeld medische zorgen nodig hebt. Maar zo’n fonds biedt meer voordelen dan je zou denken.

Tussenkomst lidgeld sporten

Bij nagenoeg alle ziekenfondsen krijg je een tegemoetkoming als jij (of een familielid) lid is van een sportclub. Zoals we hierboven al hebben aangehaald, is die tussenkomst afhankelijk van het fonds waar je lid van bent. De Socialistische Mutualiteiten Brabant bieden met 45 euro per jaar een van de grootste tegemoetkomingen. Bij Helan krijg je €25 per kalenderjaar terugbetaald. Bij de Bond Moyson (Oost-Vlaanderen) is dat bedrag bijvoorbeeld beperkt tot 12,5 euro. Het wordt wel verhoogd tot 15 euro voor leden met verhoogde tegemoetkoming.

Hou er rekening mee dat alle fondsen eisen dat het om een erkende sport- of fitnessclub gaat. Bij sommige fondsen is het voordeel dan weer cumuleerbaar met de tussenkomst voor kampen, speelpleinwerking, schoolreizen en jeugdbewegingen tot een bepaald plafondbedrag.

Alternatieve geneeskunde

De aanvullende verzekering voorziet doorgaans ook in een tussenkomst wanneer je een beroep doet op alternatieve geneeskunde, zoals acupunctuur en homeopathie. Het ene fonds verzekert meer behandelingen dan het andere.

De Socialistische Mutualiteiten Brabant bieden hier één van de ruimste dekkingen. Het ziekenfonds komt tussen voor maximaal 62,5 euro per jaar bij acupunctuur, chiropraxie en osteopathie. In het geval van homeopathie wordt de tussenkomst zelfs opgetrokken tot 150 euro per jaar. Die terugbetaling wordt doorgaans berekend op basis van het aantal sessies. Bij de eerste drie genoemde behandeling bedraagt de tussenkomst bijvoorbeeld 12,50 euro per sessie met een maximum van vijf sessies per kalenderjaar.

Helan voorziet een terugbetaling tot maximaal €60. De tegemoetkoming bedraagt immers 10 euro per sessie met een maximum van 6 sessies per kalenderjaar per gezinslid. 

Productvoordelen bij geboorte kind

Wanneer je een kind op de wereld zet, kom je in aanmerking voor een geboortepremie of kraamgeld. In Vlaanderen is dat bedrag wettelijk vastgelegd op 1.167,33 euro, in Brussel en Wallonië ontvang je 1.114,44 euro.

Maar wist je dat de aanvullende verzekering ook tal van andere voordelen biedt voor je kind? Bij de Voorzorg (Antwerpen en Limburg) en Bond Moyson Oost-Vlaanderen krijgt je kind bijvoorbeeld een loopfiets als verjaardagscadeau wanneer hij of zij twee jaar oud wordt. Bij Helan ontvangt iedere aangesloten ouder €150 aan geboorte- of adoptiepremie, plus heel wat andere voordelen.

Door Niels Saelens

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…