Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Dit eet je beter niet voor het sporten

Camille
3 min read

We leven in een samenleving die steeds gezonder aan het worden is. Jong en oud letten steeds meer op hun voeding en worden steeds actiever. Sportscholen zijn nog nooit zo populair geweest en buiten zie je steeds meer joggers, wielrenners en wandelaars die ieder op hun eigen manier aan hun conditie werken. Daarnaast willen veel mensen hun voedingspatroon afstemmen op hun sportieve activiteiten zodat ze alle benodigde stoffen binnen krijgen die hun lichamen de fundamenten biedt om bepaalde doelstellingen te behalen. De vraag of je nu wel of niet voor het sporten moet eten wordt steeds vaker gesteld.

Laten we beginnen met het feit dat het in de meeste gevallen en voor de meeste sportieve activiteiten van groot belang is dat je van te voren al wat gegeten hebt. Je lichaam heeft energie nodig om te kunnen presteren en zonder voeding wordt de energie niet genoeg aangevuld waardoor je lichaam uit zijn reserves moet gaan putten. Wat je eet voordat je gaat sporten is een heel ander verhaal en wel dergelijk van belang als je het lichaam de juiste basis wil bieden om goede prestaties te leveren.

De beste voeding voor een topprestatie

Er zijn bepaalde stoffen van groot belang als je een sportief voedingspatroon wilt creëren. Dat zijn koolhydraten, vetten en eiwitten. Let wel op dat de activiteit die je doet andere effecten op je lichaam kan hebben dan andere activiteiten. Stem je patroon dus goed af op de sportieve activiteiten die je gaat ondernemen. Over het algemeen verbrand je tijdens het sporten voornamelijk koolhydraten. Koolhydraten geven je energie en zorgen voor een beter uithoudingsvermogen van je lichaam.

De vet verbranding begint pas na ongeveer een half uur. Dus als je maar een half uur sport is het niet slim om veel vet te gaan eten. Als je voornamelijk werkt aan je spieropbouw dan worden zaken zoals ijzer en proteïne heel belangrijk. Deze geven je spiergroepen genoeg voeding en energie om zich goed te ontwikkelen en te groeien.

Lekkere gerechten om te eten voor je gaat sporten

Er zijn verschillende gerechten te bedenken die goed zijn aangepast aan je sportieve activiteiten en ook nog eens gezond zijn. Zo kun je met een goed gevulde maag en een goed gevoel lekker gaan sporten. Bananenyoghurt is bijvoorbeeld een gerecht dat veel mensen tot zich nemen als ontbijt voordat ze gaan sporten. Het duurt niet lang om klaar te maken maar zit toch vol met belangrijke voedingsstoffen. Meng je banaan door de yoghurt heen en doe er nog wat extra vruchten bij.

In dezelfde categorie past ook een aardbeien smoothie met mango. Indien je meer van wat vast voedsel houdt is het ook mogelijk om een heerlijke komkommer sandwich te maken of een lekkere fruitsalade met noten. Zo krijg je toch genoeg voedingsstoffen binnen zonder dat je teveel tijd kwijt bent.

Eten voor het sporten geen probleem, maar let wel op

Eten voor het sporten is van groot belang als je een goede prestatie wilt leveren op sportgebied. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je de juiste voeding tot je neemt en de juiste gerechten bereidt. Koolhydraten zijn van groot belang als je sport aangezien ze je veel energie geven en het de eerste stof is die word verbrand tijdens het sporten. Wees creatief in de keuken en maak gerechten die vol zitten met de juiste vezels en stoffen zodat je onbezorgd lekker kan sporten.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…