Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Eet eens wat meer peulvruchten en wat minder aardappelen

Olivier
3 min read

De eeuwige discussie: zijn aardappelen nu gezond of niet? Een onderzoek uit 2016 uitgevoerd door de Nederlands Tjerk Wiersma (*) toonde aan dat “een hoge aardappelconsumptie geassocieerd is met een grotere kans op hyptertensie [een hoge bloeddruk]”. De groep proefpersonen die zo’n 4 maal per week aardappelen of frietjes op tafel serveren, hadden meer kans op een hoge bloeddruk, zelfs al werden voor het experimenten geen symptomen opgemerkt bij de deelnemers.

Aardappelen en een te hoge bloeddruk   

Waarom de aardappel de kans op een hoge bloeddruk verhoogt, is toe te schrijven aan de voedingsstoffen die de knol bevat. De hoge dosis koolhydraten heeft een negatief effect op de bloeddruk van de mens. Maar de aardappel wordt vaak ook op een ongezonde manier bereid. Denk maar aan frietjes, waardoor je heel wat verzadigd vet en zout binnenkrijgt. Verzadigde vetten zijn slecht voor je bloedvaten en je hart en een overdaad kan ervoor zorgen dat je aders toeslibben. De gezonde tegenhanger, onverzadigde vetten, is een beter optie: kies voor olijfolie, margarine (Becel plantaardige margarine om te bakken) of lijnzaadolie help hart- en vaatziekten voorkomen.

Peulvruchten als alternatief voor aardappelen

Je kan natuurlijk altijd rijst of pasta kiezen om je maaltijd aan te vullen, maar heb je al gedacht aan extra groenten om je een voldaan gevoel te geven? Groene groenten zoals courgette en spinazie of een kleurrijke gele of rode paprika doen het goed op je bord en in de voedingsdriehoek. Maar vergeet de peulvruchten niet! Ze zorgen voor een gevarieerde maaltijd en zullen de honger lang stillen. Onder de noemer peulvruchten kan je denken aan erwten, sperziebonen, linzen of probeer eens sojabonen of kikkererwten om hummus te maken.

Bonen verlagen de cholesterol

Aangezien peulvruchten een hele hoop eiwitten (7g/100g) en vezels (7,1g/100g) bevatten zal je de voordelen meteen voelen. Je zult minder snel honger krijgen, de vezels zorgen voor een goede stoelgang en peulvruchten zouden je cholesterol verlagen. Zo vind je 1,2 gram meervoudige onverzadigde vetten terug in 100 gram kikkererwten. Deze goede vetten helpen je hart gezond te houden en garanderen een goede bloedstroom. Dezelfde gezonde vetten vind je in producten zoals lijnzaadolie, notenolie, vette vis en speciale margarines (denk aan Becel vloeibare of smeermargarine en zullen dus ook meteen een gezond effect hebben op je hart.

Becel BIO

(*) https://link.springer.com/article/10.1007/s12445-016-0290-y

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…