Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Het effect van alcohol op je sportprestaties

Bram
2 min read

Drink jij af en toe een glaasje alcohol na je workout? Je denkt misschien dat je het wel verdiend hebt, toch is het beter om alcohol na het sporten achterwege te laten. Het zorgt ervoor dat je spieren minder snel herstellen en je breekt minder vet af. Lees hier alles over het effect van alcohol op je sportprestaties.

1.Je slaapt minder goed

Een slaapmutsje na je workout? Volgens onderzoek is alcohol net voor je gaat slapen geen goed idee. Het zal er voor zorgen dat je korter en minder diep slaapt. Het kan je slaap zelfs met twee uur verkorten! Alcohol verstoort je slaapritme en dat is slecht nieuws voor je spieren. Na een slechte nachtrust neemt je groeihormoon tot 70% af. Je groeihormoon is belangrijk voor de ontwikkeling van je spieren en het helpt je om er langer jong uit te zien.

2.Je neemt minder voedingsstoffen op

Alcohol kan je maagrand irriteren. Je lichaam kan dan minder voedingsstoffen uit je voedsel opnemen. Als je na het drinken van alcohol pijn krijgt in je buik dan heeft dat met je maagrand te maken. Bovendien zal alcohol ervoor zorgen dat je veel meer moet plassen. Je lichaam zal na het sporten nog sneller uitdrogen en daar krijg je hoofdpijn, een droge huid, spierpijn en blaasontstekingen van.

3.Je lichaam herstelt minder snel

Na het sporten moeten je spieren herstellen. Als je alcohol drinkt zal dit herstellingsproces verstoord worden. Je lichaam zal koolhydraten anders opnemen waardoor je maar 50% van je reserves behoudt. Wil je echt naar dat feestje na je workout? Eet dan eerst iets dat je spieren helpt om te herstellen. Een combinatie van eiwitten en koolhydraten, zoals een slaatje met avocado en noten, is perfect na je workout.

4.Je vermagert minder snel

Als je na je workout alcohol drinkt zal je lichaam het afbreken van alcohol belangrijker vinden dan het verbranden van vet. Alcohol breekt aminozuren af en slaat ze op als vet. Bovendien zal alcohol je cortisollevel verhogen, dat is een stresshormoon dat ervoor zorgt dat je meer vet opslaat.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…