Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Energiebesparende tips voor thuis: Betaal meteen 10% minder

Camille
3 min read

Baal je ook zo van je hoge energierekening? Gelukkig zijn er allerlei dingen die je kunt doen om de kosten omlaag te brengen. Dit doe je door te besparen op je verbruik. Wij geven je 7 tips waarmee jouw energierekening gegarandeerd 10% lager uit zal vallen:

Was op een lagere temperatuur

Veel mensen zijn gewend om hun was op een hoge temperatuur te wassen. Vaak zo rond de zestig graden. Er bestaat ten onrechte het idee dat de was alleen dan schoon wordt. Dit is echter een misvatting. De meeste was wordt ook schoon bij een temperatuur van 30 graden. Fabrikanten hebben hun wasmiddelen hier tegenwoordig ook op aangepast. Het middel is vaak wat geconcentreerder, zodat de was ook bij een lagere temperatuur nog goed schoon wordt. En hiermee bespaar je de helft van wat je normaal aan stroom zou verbruiken voor de wasmachine. Een makkelijke manier om te besparen.

Gebruik ledlampen in plaats van gloeilampen

De grootste stroomvreter in huis is meestal de verlichting. Hoewel veel mensen al zijn overgegaan op led- of spaarlampen zijn er toch nog veel mensen die gebruik maken van gloeilampen. Deze lampen verbruiken echter heel veel stroom en zijn ook niet duurzaam. Een led- of spaarlamp gaat namelijk veel langer mee. Je hoeft er dus ook minder vaak een nieuwe te kopen. Dit merk je direct in je portemonnee.

Hang je was op aan een waslijn

Het gemiddelde huishouden is veel stroom kwijt aan de wasdroger. En dat terwijl een wasdroger echt niet altijd nodig is. Als het buiten mooi weer is kun je het wasgoed prima in de zon en de wind laten drogen. Dit kost je niets en gaat meestal net zo snel. Kies daarom vaker voor de waslijn in plaats van de droger, hiermee bespaar je elke keer een euro. Het is dus echte de moeite waard.

Neem een korte douche in plaats van een bad

Lang badderen is natuurlijk heerlijk, maar het kost helaas ook heel veel water. Het is veel goedkoper om te douchen in plaats van te baden. Zeker als je niet al te lang doucht kun je flink wat warm water en dus ook geld besparen. Zet bijvoorbeeld een wekker op vijf of tien minuten. Je kunt er ook voor kiezen om een energiebesparende douchekop aan te schaffen. Hiermee verspil je minder water en bespaar je ook op je rekening.

Zet elektronica niet op stand-by

Veel mensen zetten hun apparaten op stand-by. Wat men echter niet weet is dat al deze apparaten ook in slaapstand energie verbruiken. Veel beter is het om de apparaten helemaal uit te zetten als je ze niet gebruikt.  Je zult merken dat dit heel wat scheelt op je uiteindelijke energierekening.

Koop alleen energiezuinige apparaten

Apparaten met een goed energielabel besparen je flink wat energie. Als je in de winkel bent zie je meestal een sticker op deze apparaten met het zogenaamde energielabel A (+++). Deze energiezuinige apparaten verbruiken relatief weinig stroom en zijn dus veel goedkoper in gebruik. Ook als je een apparaat hebt wat in principe goed werkt is het toch de moeite om te kijken of je niet beter een zuiniger exemplaar aan zou kunnen schaffen. Het is even een investering, maar als je nagaat dat je zo’n apparaat vaak wel tien jaar gebruikt heb je de kosten er snel uit.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…