Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezocht: Nederlanders die in België wonen

Lore
4 min read

Voor een studie waaraan zowel de UAntwerpen als de UGent meewerken, wordt momenteel gezocht naar mensen van Nederlandse afkomst die nu in België wonen. Het doel van de studie is de ontwikkeling van een nieuw drinkbaar poliovaccin. Ben je tussen 18 en 50 jaar ouder en werd je als kind ingeënt met het inspuitbare vaccin? Dan kan jij veel voor de uitroeiing van polio betekenen door je in te schrijven voor de studie. Meer lees je hieronder.

Wat is polio nu eigenlijk?

Poliomyelitis is een virus dat overgedragen wordt van persoon tot persoon via de stoelgang of via speeksel. Het einde van de ziekte is wel in zicht: in Europa komt de ziekte sowieso niet meer voor, enkel in landen zoals Afghanistan en Pakistan raken mensen soms nog besmet. 

Het poliovirus komt voor in 3 types. Die verschillen niet zo hard van elkaar, maar type 1 komt wel het vaakst voor. Dat is ook het type dat sneller kan leiden tot spierverzwakkingen en zelfs verlamming. De meeste mensen die met het poliovirus besmet zijn, merken daar echter niet veel van. Zo’n 95% van hen loopt rond zonder te merken dat er iets aan de hand is. De andere 5% heeft wel symptomen zoals hoofdpijn of griepgevoel. Minder dan 1% krijgt te maken met spierverlamming.

Beschikbare vaccins

Om polio te bestrijden, zijn momenteel twee soorten vaccins op te markt. Eén daarvan is het geïnactiveerd poliovaccin (IPV). Dit vaccin, waarin een dode versie van het virus verwerkt zit, moet ingespoten worden.

Het tweede vaccin is er eentje om op te drinken. Dit Sabin-vaccin bevat een verzwakte versie van het poliovirus en wordt vooral in derdewereldlanden gebruikt. Het drinkbaar vaccin heeft als nadeel dat er wel nog een minieme kans is dat je wel nog besmet raakt.

Polio volledig uitroeien

Om een ziekte volledig uit te roeien, is het natuurlijk niet gewenst dat er toch nog (een miniem aantal) mensen besmet raken. Daarom is de universiteit van Antwerpen vorig jaar begonnen met een nieuwe studie. De bedoeling is om een nieuw drinkbaar vaccin op de markt te brengen waarbij de besmettingsgraad 0 is. Dit vaccin kan dan in de landen waar polio nu wel nog heerst ter beschikking gesteld worden. Indien iedereen dan correct gevaccineerd wordt, kunnen we binnen een paar jaar hopelijk van een poliovrije wereld spreken.

Vorig jaar startte Professor Pierre Van Damme met het eerste onderzoek naar twee nieuwe kandidaat vaccins. Daarvoor verbleven dertig mensen gedurende een maand in quarantaine in Poliopolis, een containerstad op de parking van het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen.

Een vervolgstudie is in oktober dit jaar van start gegaan en daar zijn nog vrijwilligers voor nodig. Je hoeft helemaal niet in quarantaine te verblijven, gewoon 5 of 8 keer op consultatie gaan in Antwerpen o.l.v. professor Pierre Van Damme  of Gent o.l.v. professor Isabel Leroux-Roels. Voor elke consultatie krijg je trouwens €75. Ook voor de stoelgangstalen die je binnenbrengt, word je vergoed.

Momenteel is men vooral op zoek naar mannen en vrouwen tussen 18 en 50 die in Nederland geboren werden, daar gevaccineerd werden met het inspuitbare poliovaccin (IPV) en nu in België verblijven. Zwangere vrouwen kunnen helaas niet deelnemen aan deze studie.

In 2017 werden nog 22 mensen wereldwijd besmet met polio. Help jij mee om dat getal naar nul te brengen? Schrijf je dan nu hier in als vrijwilliger voor het onderzoek naar een nieuw vaccin!

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…