Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezond blijven eten tijdens corona in een huis vol verleiding

4 min read

Het zijn vreemde tijden. Thuis werken, de kinderen die niet naar school gaan, gesloten winkels, … Corona gooit ons dagelijks leven behoorlijk overhoop. Hoe kan je gezond blijven eten in een tijd waar een beperkt bezoek aan de supermarkt en social distancing de norm zijn geworden?

Bij je werk, gezinsleven én je diabetes komen ongeziene uitdagingen op je pad. 
Thuis werken, tijdelijke werkloosheid, werkdruk, verveling en een gevoel van isolatie 
doen je hunkeren naar de lekkernijen in huis. Misschien grijp je sneller naar kant- en klare maaltijden. Zowel personen met als zonder diabetes dienen een gezonde voeding na te streven. Bij personen met diabetes gaat er wel extra aandacht uit naar de koolhydraten en vetten.

“Ga aan de slag met volgende tips en laat corona niet de overhand krijgen 
over jouw voeding!”

 1. Maak op voorhand een boodschappenlijstje voor één week . Denk na wat en hoeveel je nodig hebt om gezonde gerechten samen te stellen. Groenten, fruit, volkoren granen/aardappelen, vlees/vis/plantaardige alternatieven, gezonde tussendoortjes … vormen de basis voor je lijstje.
 2. Corona doet hamsteren én hamsteren doet eten. Koop geen grote hoeveelheden (ongezonde) voeding.  De supermarkten blijven bevoorraad, dat is dus niet nodig.
 3. Ga niet eten uit verveling of gemis aan sociaal contact. Wees creatief en ga op zoek naar een leuke tijdsbesteding. Bel, mail of videochat met vrienden & familie.
  Is de nood toch nog hoog? Ga dan voor een groentesnack of stuk fruit.
 4. Motiveer en daag vrienden en familie uit met de ‘Ik blijf gezond eten – ook tijdens corona – challenge’.Stuur foto’s van je eten door, maak groentepoppetjes met je kinderen …
 5. Eet bewust! Eet niet tijdens het werken of tv kijken maar weet wat je eet en laat het ten volle smaken.
 6. Maak van de gezonde keuze de gemakkelijkste! Leg bijvoorbeeld je fruitschaal in het zicht, koeken achteraan en groenten vooraan in de kelder.
 7. Houd je normale eetpatroon aan en tracht te eten op vaste tijdstippen. Eet je op het werk geen dessertje na de lunch? Doe dat dan ook thuis niet. 
 8. Kies voor gezonde tussendoortjes zoals een handje ongezouten noten, een stuk fruit, een groentesnack, een vezelrijke koek …
 9. Kies verse producten. Ga voor verse groenten en fruit en zorg voor variatie. Diepvriesgroenten- en fruit kunnen gezond zijn als afwisseling. Kijk na of er geen toevoegingen zoals suiker, zout of room zijn. Beperk het gebruik van conserven en ga voor de variant op water/sap.
 10. Doe aan ‘meal preppen’. Bereid je maaltijden voor en/of maak dubbele porties om in te vriezen.

Eet je ongezonde snacks uit angst of stress over je diabetes en corona? Blijf er niet mee zitten en praat erover met je diabetesteam of contacteer de Diabetes Infolijn (0800 96 333). 

Heb je de ‘kook-microbe’ te pakken, maar ontbreekt het je aan creatieve ideeën?   De Diabetes Liga bracht recent een kookboek uit, boordevol lekkere én gezonde recepten. Kan je niet wachten om voor jezelf of je gezin een gezonde maaltijd op tafel te toveren? 

Koop hier ‘Lekker koken met diabetes’.

Diabetes Liga
Door Diabetes Liga
Gezondheid

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…