Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gratis preventieweek bij dermatologen van start

Camille
3 min read

Maandag 8 mei begint de jaarlijkse preventieweek van Euromelanoma, waarbij je je gratis kan laten controleren op huidkanker. De campagne – ‘Je hebt maar één huid. Bescherm ze.’ – wil mensen bewustmaken van de risico’s van de zon. Want hoewel ruim 9 op de 10 Belgen de gevaren kennen, beschermt amper 6% zich het hele jaar. Daarmee scoren we nog slechter dan de gemiddelde Europeaan.

Bescherm én controleer je huid

De campagne van Euromelanoma, het netwerk van Europese dermatologen, focust dit jaar op UV-beschermend textiel. Naast de klassieke oproep tot zonbescherming, adviseren dermatologen een regelmatige zelfcontrole en bij de minste twijfel een professioneel advies. Dit jaar loopt de preventieweek van 8 tot 12 mei. Dermatoloog Thomas Maselis, voorzitter Euromelanoma België: " Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Europa. Ook in ons land, met 35.000 nieuwe gevallen per jaar. Het belang van primaire preventie, waarbij je onnodige UV-blootstelling vermijdt en je huid fatsoenlijk beschermt, is niet te onderschatten. Daarnaast zetten we in op secundaire preventie en vragen we om de huid regelmatig te controleren. Twijfel je, win dan altijd professioneel advies in.”

Een raad die Jolien Durwael (29 jaar), Conversation Manager bij Studio Brussel, alvast opvolgde. “Ik ben voorlopig weer helemaal gezond verklaard, maar herinner mij nog goed de dag dat ik de diagnose kreeg: huidkanker. Het kan echt iedereen treffen, en net daarom is het belangrijk om je kop niet in het zand te steken als je je zorgen maakt. Want huidkanker is te genezen en een vroegtijdige diagnose kan je leven redden.”

Belgen negeren zonbeschermingsadvies

Je huid fatsoenlijk beschermen, doe je zo: onnodige UV-blootstelling vermijden, zonnecrème gebruiken en een zonnebril of beschermende kledij dragen. Wat dat laatste betreft, zijn Belgen heel laks: 7% draagt beschermende kleding, terwijl het gemiddelde voor Europa 16% bedraagt. Amper 6% van de Belgen beschermt zich het hele jaar, terwijl 93% wel degelijk de gevaren van te veel zon kent. Dat blijkt uit onderzoek* naar het zonbeschermingsgedrag van de Europeanen.

Centraal in de campagne staat de website www.euromelanoma.org, waar je alle informatie kan vinden over hoe huidkanker voorkomen en vroegtijdig herkennen.
* Onderzoek van La Roche-Posay en IPSOS bij 13.561 Europeanen, 15 tot 65 jaar, in 17 landen.

Over Euromelanoma – www.euromelanoma.org

Euromelanoma is een netwerk van vrijwillige Europese dermatologen in 33 landen. Samen werken ze aan meer bewustzijn rond huidkanker. Door het grote publiek te informeren en sensibiliseren, maar ook door wetenschappelijke kennis met dermatologen wereldwijd te delen en nationale en Europese beleidsmakers te ondersteunen en adviseren. Al meer dan een miljoen mensen bezocht de website www.euromelanoma.org en al 450.000 mensen lieten zich gratis nakijken op huidkanker tijdens de preventiedagen.

Van 8 tot 12 mei vindt opnieuw een Europese preventieweek plaats. Op de website 2017.euromelanoma.be kan je je ook registreren voor een gratis huidonderzoek. "Want er is ook goed nieuws: huidkanker kan genezen worden bij vroegtijdige diagnose", aldus dr. Maselis.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…