Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Heb jij een sportverslaving?

Bram
2 min read

Sporten is gezond voor je lichaam en geest. Maar net zoals bij alles geldt de regel “teveel is nooit gezond”. Wanneer spreek je van een sportverslaving en hoe gevaarlijk is dat?

Wat is een sportverslaving?

Iemand die vaak en lang gaat sporten heeft niet onmiddellijk een sportverslaving, gelukkig! Sport wordt een verslaving als het belangrijker wordt dan alle andere dingen in je leven. Sport staat op de eerste plaats, al de rest moet wijken. Je wordt rusteloos als je niet kan gaan sporten en je bent er overdreven mee bezig. Als je een dag niet kan sporten heb je een groot schuldgevoel, de volgende dag zal je het dubbel en dik proberen inhalen. Sport wordt een verslaving als jij of de mensen in je omgeving er last van krijgen.

Je bent rusteloos

Net zoals alcoholverslaafden rusteloos worden als ze niet kunnen drinken kan jij rusteloos worden als je niet kan sporten. Het lukt je maar niet om minder te sporten. Zelfs als je een blessure hebt ga je gewoon door. Je bent er er immers van overtuigd dat sporten, altijd en overal, extreem gezond is.

De combinatie sportverslaving en eetstoornis

Mensen met een sportverslaving zijn vaak ook extreem bezig met hun eetgewoonten. Ze hebben een gezond eetpatroon waar ze rigide aan vasthouden. Vaak zullen ze dan ook niet graag op restaurant eten omdat ze dan minder controle hebben op wat hun wordt voorgeschoteld.

Ontwenningsverschijnselen

Als je een sportverslaving hebt zal je vroeg of laat toch even moeten stoppen met sporten. Omdat je altijd je fysieke grenzen blijft verleggen ligt een sportblessure altijd op de loer. Als mensen die een sportverslaving hebben stoppen met sporten zullen ze last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Ze zijn bijvoorbeeld rusteloos en geïrriteerd. 

Eerste hulp bij een sportverslaving

Een sportverslaving komt veel voor. Ben jij misschien zelf verslaafd aan sport of ken je iemand die sportverslaafd kan zijn? bespreek dit met je huisarts. Je zal opnieuw moeten leren luisteren naar je lichaam. Een gematigd sportschema zal je niet alleen gelukkiger maken, je zal ook weer meer genieten van je sport.

 

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…