Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Helft van de Belgische gezinnen heeft min. 1 lid dat lijdt aan een allergie

Camille
4 min read

Zo’n 54% van de Belgische gezinnen heeft minstens 1 lid dat lijdt aan een allergie. Nog meer Belgen hebben te maken met een geïrriteerde huid. Ondanks het gebruik van plantaardige en minerale ingrediënten, merken we dat sommige mensen bijzonder gevoelig zijn voor bepaalde ingrediënten van wasmiddelen.

Allergieën en overgevoeligheid

Het aantal gezinnen dat minstens 1 lid heeft dat lijdt aan een allergie blijft jaarlijks stijgen. Daarom wordt aangeraden om wasmiddelen te gebruiken die biologisch afbreekbaar zijn.

Ecologische wasmiddelen zijn vaak dermatologisch getest en goedgekeurd voor de meest gevoelige huid, ook voor die van baby’s. Veel consumenten, ook zonder allergieën en overgevoeligheden, kiezen daarom voor een geurloos biologisch afbreekbaar wasmiddel. Gewoon, vanuit het voorzichtigheidsprincipe.

Veel geziene klachten en reacties van zo’n allergie zijn:

  • Veel niezen
  • Jeukende, rode en tranende ogen
  • Piepende ademhaling en soms astma-aanvallen
  • Huiduitslag

Naïef over schoonmaakmiddelen?

Veel consumenten komen in aanraking met schadelijke stoffen en chemicaliën zonder dat ze het weten.

1. Vaatwasser

Wanneer we de vaatwasser gebruiken, het huis kuisen of kleren wassen, komen we zonder dat we het weten in contact met een heleboel schadelijke stoffen. All-in-one vaatwastabletten veroorzaken vaak glascorrosie die aan de vaat blijft kleven. Ongeveer 14% van de Belgen is zich hiervan niet bewust. Wanneer je dus een vork in je mond neemt of drinkt van een glas, kom je dus mogelijks in aanraking met chemicaliën die eraan kleven.

2. Resten van reinigingsmiddelen

De helft van de Belgen weet helaas ook niet dat er resten van schoonmaakproducten blijven kleven aan de oppervlakten die je ermee gereinigd hebt. Zoals het aanrecht in je keuken, het bad of de vloer. Kleine kinderen komen hier regelmatig mee in aanraking doordat hun handjes overal aanzitten en ze die vervolgens in hun mond steken.

3. Misleidende geur

Overdreven geuren, optische witmaker of schuimversterkers zijn factoren die geen toegevoegde meerwaarde bieden aan de reinigingskracht van je schoonmaakproduct. Veel mensen zijn hier niet van op de hoogte.

TIPS

Ondanks dat je dat misschien wel zou willen, is er geen enkele reden om geobsedeerd te raken door het grondig schoonmaken van je woning. Allergenen kunnen verminderd worden maar ze helemaal kwijt raken lukt nooit.

Een té schoon huis kan overigens ook weer leiden tot allergieën bij kinderen omdat ze niet meer blootgesteld worden aan stof. Maak gewoon op regelmatige basis je huis schoon met biologische afbreekbare schoonmaakproducten, daarmee verminder je huisstofmijt, pollen, schimmels, huidirritaties en mogelijke huidschilfers van aanwezige huisdieren.

Een aantal handige tips die je kunt toevoegen aan je schoonmaak routine en die kunnen helpen om allergische reacties te verminderen:

  • Gebruik ecologische middelen. Deze zijn beter voor je gezondheid en het milieu.
  • Vermijd binnenpollutie zoals het gebruik van omgevingsparfums, elektrische geurders etc. Deze zijn allemaal rijk aan vluchtige en chemische stoffen.
  • Verlucht je leef-en slaapruimtes dagelijks. Verlucht bij voorkeur ’s nachts of in de vroege ochtend.
  • Was wekelijks je beddengoed.
  • Reinig wekelijks vloerbekleding zoals bv. tapijt.
  • Laat geen etenswaren – en resten rondslingeren.

Ecover heeft een uitgebreid assortiment van schoonmaakproducten die je overal in je woning kunt gebruiken. Het is mogelijk om voor alle schoonmaakklusjes een verantwoord product te gebruiken dat aangenaam in gebruik is.

Wil je graag hier meer over lezen? Klik hier »

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…