Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Het mineraal chromium: wat is dat juist en welke invloed heeft het op de bloedsuikerspiegel?

4 min read

Chromium is een essentieel mineraal en van belang voor een goede bloedsuikerspiegel, de energiestofwisseling en het vermogen om het lichaamsgewicht onder controle te houden. Goede natuurlijke bronnen van chromium zijn onder andere schelpdieren, vlees, noten en bonen. Maar de hoeveel in de voeding is slechts gering.

Zin in zoet

Het is je waarschijnlijk niet onbekend, dat gevoel van een onbedwingbare behoefte aan zoetigheid, snoep, taart of frisdrank, hoewel je weet dat het ongezond is en dat je lichaamsgewicht ervan toeneemt.

Deze uitgesproken behoefte aan snelle koolhydraten of een opkikker ontstaat wanneer het bloedsuikerniveau daalt. Als de hersenen een tekort aan brandstof hebben, gaan ze instant op zoek naar energie. De snacks bieden dan snelle verlichting.

Maar als het lichaam een gebrek aan chromium heeft, vertraagt de stofwisseling en wordt de bloedsuiker instabiel. Dat leidt tot vermoeidheid, hoofdpijn en nerveus gedrag, eenvoudig omdat de hersenen en het zenuwsysteem niet de energie krijgen die ze nodig hebben.

Ongezonde eetgewoonten en een tekort aan chromium zijn veelvoorkomende oorzaken van een sterk schommelende bloedsuikerspiegel.

Stabiele bloedsuikerspiegel

Een stabiele bloedsuikerspiegel is dus belangrijk voor de energieproductie in de cellen, de gezondheid en het welzijn. Studies tonen aan dat chromium onmisbaar is om insuline optimaal te laten werken.

Het mineraal chromium draagt bij tot een verhoogde opname van glucose in de cellen. Een tekort aan chromium verhoogt het risico op een ontoereikende opname van glucose, met als gevolg een zeer onstabiele bloedsuikerspiegel en een verhoogd insulinegehalte in het bloed.

Insulineresistentie

Na verloop van tijd kan onstabiele bloedsuiker leiden tot insulineresistentie, waardoor je vrijwel onmiddellijk na de maaltijd alweer een hongergevoel krijgt omdat de lichaamscellen niet over voldoende energie beschikken. Tegelijkertijd worden de niet verbruikte calorieën uit de bloedbaan verwijderd en opgeslagen als vet. Het hele proces kan op die manier een vicieuze cirkel op gang brengen van gewichtsproblemen en min of meer permanente behoefte aan stimulerende middelen als koffie, frisdrank, alcohol en nicotine.

Veel mensen hebben insulineresistentie zonder dat ze zich daarvan bewust zijn. Vaak krijgen we te horen dat we om af te vallen minder calorieën moeten consumeren dan we verbranden. Maar we moeten ons echter ook realiseren dat cellen in staat moeten zijn om energiebronnen op te nemen en tot bruikbare energie te verwerken. Als dat niet lukt, blijven de problemen van honger en gewichtstoename bestaan.

Veel beweging en een goede lichamelijke conditie bevorderen het vermogen van de cellen om glucose op te nemen.  Een aanvulling met chromium is van groot belang bij een onstabiele bloedsuikerspiegel, insulineresistentie, gewichtsbeheersing en kan diabetes patiënten helpen.

Bij de keuze van een supplement is het belangrijk een chromiumbron te kiezen die het lichaam goed kan opnemen. EFSA heeft vastgesteld dat ChromoPrecise (op basis van chromiumgist) tot tien keer beter wordt opgenomen dan producten op basis van het synthetische chromiumpicolinaat of chromiumchoride. ChromoPrecise is bovendien de enige goedgekeurde bron van chromiumgist in de EU.

Bio-Chromium

Ter ondersteuning van een aanpassing van je voedingswijze en het regelmatig beoefenen van een gezonde lichaamsactiviteit kan Bio-Chromium bijdragen tot een sneller en beter effect. Bio-Chromium bevat het unieke organische chroomgist (ChromoPrecise) met de hoogste biologische beschikbaarheid. 1 tablet per dag innemen (wat overeenkomt met 100 μg Cr/dag), bij voorkeur bij de maaltijd die de suikerdrang vooraf gaat. Het product is verkrijgbaar bij je apotheker. Vanaf 16,95 euro voor twee maanden.

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…