Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe gevaarlijk is kauwgom inslikken

Bram
2 min read

Kauwgom is er in alle soorten en smaken. Van mint kauwgompjes voor een frisse adem tot zoete kauwgomballen om lekker op te kauwen. Maar waarom is het nu niet de bedoeling dat je de kauwgom doorslikt? Iedereen weet wel dat het slecht voor je is, maar de reden is bij velen onbekend. Wij zochten voor jullie uit hoe gevaarlijk het nu is om je kauwgom door te slikken.

Uit welke ingredienten bestaat kauwgom?

Kauwgom bestaan voornamelijk uit gom, een elastisch goedje wat de ingredienten bij elkaar houdt. Het wordt op een synthetische manier gemaakt. Naast gom zitten er, glucosestroop, kleurstoffen, smaakstoffen en suiker of zoetstoffen in een kauwgompje. Voorheen zat er ook suiker in kauwgom, maar tegenwoordig bevat de meeste kauwgom suikervervangers als Xylitol of Sorbitol. Dit is beter voor je tanden, maar kan wel een laxerend effect hebben.

Wanneer je kauwgom doorslikt, komt het in je maag terecht. Een deel van het kauwgompje wordt daar afgebroken, maar het grootste gedeelte is onverteerbaar. De kauwgom blijft echter niet in je maag zitten, door de bewegingen van je maagwand wordt het kauwgompje naar de uitgang getransporteerd. Na een dag of twee poep je het gewoon weer uit.

Bij kinderen of bij mensen met een ernstige vernauwing in hun maag-darmstelsel kan dit gevaarlijk zijn. Er kan verstopping optreden en dat willen we niet.
Een keer per ongeluk een kauwgompje doorslikken is niet zo’n ramp, maar ga niet meerdere stukken kauwgom per dag doorslikken. Let bij kleine kinderen altijd op dat ze hun kauwgom uitspugen.

 

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…