Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe groeit je baby?

Camille
4 min read

Bij de geboorte weegt een kindje gemiddeld 3,250 kg en meet een jongentje gemiddeld 50 cm, een meisje is vaak iets kleiner. De eerste vijf maanden van zijn of haar leven zal je baby’tje dubbel zoveel wegen en op een jaar tijd groeien ze gemiddeld 25 centimeter en verdriedubbelt het gewicht van een baby.

Opvolgen gewicht en groei

De groei van je baby opvolgen is belangrijk om de gezondheid van je kindje te meten. Dagelijks meten en wegen is nu ook weer niet nodig, maar af en toe houd je best bij hoeveel je kleine spruit weegt. Na de geboorte zal een baby’tje eerst wat gewicht verliezen. Dat is normaal omdat ze vaak nog een teveel aan water verwijderen. Binnen de week zal je kindje weer gewicht bijkrijgen. De routinecontroles bij de dokter zijn normaal voldoende om de gezondheid op te volgen.

Groeicurve baby’s

Laat alles noteren in het boekje van je baby zodat je het gewicht en de lengte van je kindje kan opvolgen op de groeicurve. Zo kan je vergelijken hoe je kindje groeit in vergelijking met het gemiddelde van andere kindjes. Je huisarts of pediater houdt uiteraard ook de groei en ontwikkeling van je kindje bij. Soms kijkt men niet naar de groeicurve, maar wordt aan de hand van gemiddeld bijgekomen gewicht gekeken naar de gezondheid van je groeiende baby’tje. Je zal merken dat hoe ouder ze worden, hoe trager de groei verloopt. Dit is normaal. De gemiddelde groei op basis van bijkomend gewicht vind je hieronder :

  • maand 1-2 : 180-320 gram/week
  • maand 3-4 : 125-185 gram/week
  • maand 5-6 : 80-125 gram/week
  • maand 7-12 : 50-80-320 gram/week

Natuurlijk zijn dit gemiddelden en kunnen deze gewichtstoenames veranderen per kindje, zelfs jongens en meisjes verschillen hier al in.

Sterke of trage groei

Bij sterke groei kan je baby bezig zijn met inhaalmanoeuvre omdat hij/zij zich te weinig heeft ontwikkeld tijdens de laatste weken in de baarmoeder. Is je baby tevreden en voldaan na het drinken, dan hoef je je geen zorgen te maken. Als je aan de andere kant merkt dat je kindje traag groeit, dan is het belangrijk om in de gaten te houden of je kindje genoeg drinkt. Bij een bezoekje aan de pediater of het consultatiebureau zal de verpleegkundige je uiteraard kunnen helpen met alle vragen die hebt over de groei van je kindje.

Babyvoeding 

Om je baby te helpen ontwikkelen en zeker te zijn dat hij/zij de juiste voedingsstoffen opneemt. In overleg met je pediater, start je best met de eerste hapjes als je kindje 4 à 5 maanden oud is om je kindje te laten proeven van en wennen aan de smaak van verschillende groenten. Tot 6 maanden is borstvoeding de belangrijkste voeding en zijn de eerste hapjes bedoeld als oefenhapjes. Voor kindjes vanaf 1 jaar is er   Olvarit Groeimelk. Met zijn Complete Care-formule:  de melk die aangepast is aan de specifieke voedingsbehoeften van je kind om zo de groei optimaal te ondersteunen.

Je kleintje zal meer rondkruipen en verkennen, daarom is het belangrijk dat de botten goed ontwikkelen. Hiervoor heeft je kindje calcium en vitamine D nodig. Dit kan je vinden in de Olvarit  1+ Groeimelk voor baby’s en peuters.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…