Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe je gezinssituatie je ziekteverzekering beïnvloedt

Olivier
3 min read

Wie in België woont en een loon of inkomen ontvangt is verplicht om zich aan te melden bij een ziekenfonds. Als je het huis uit gaat en dus niet meer onder de zorg van je ouders valt, moet je zelf zoeken naar de ziekteverzekering die voor jou het meest geschikt is. Je betaalt een basisverzekering aan je ziekenfonds. Daarbij kan je een bijkomende verzekering aangaan die jouw of de noden van je gezin tegemoet komen.

Alleenstaande

Een ziekenfonds helpt je sneller op eigen voeten staan door medische kosten te drukken. Als je alleen woont en vaak reist, kan een ziekenfond, tot een bepaald bedrag, reisvaccins terugbetalen. Ook je sportabonnement kan goedkoper uitkomen wanneer je je aansluit bij een ziekenfonds. Dankzij een gedeeltelijke terugbetaling van orthodontiekosten, kan je als alleenstaande heel wat besparen.  Ook leggen bepaalde ziekteverzekeringen bij in de kosten van anticonceptie.

Gezinnen

Wanneer je een gezin start of een nieuw ziekenfonds zoekt voor jou, je partner en de kindjes, is het natuurlijk belangrijk dat je je kinderen gezond kan laten opgroeien.  Meestal voorziet een ziekenfonds een geboorte- of adoptiepremie. Terugbetalingen zoals logopedie, een bril voor zoon- of dochterlief of  orthodontie kunnen een financieel duwtje in de rug geven. Zelfs sportkampen en inschrijvingsgeld voor de jeugdbeweging kunnen deels betaald worden door je ziekenfonds, net als een aantal schooluitstappen. Wanneer je je kind moet laten vaccineren, kan het ook interessant zijn om je ziekenfonds om een terugbetaling te vragen. Je betaalt een maandelijks bedrag per gezinslid en bij vele verzekeringen zijn jonge kinderen gratis in te schrijven. 

Senioren

Op latere leeftijd kunnen medische kosten zoals osteopathie, hoorapparaten, (lees)brillen of homeopathische geneesmiddelen deels vergoed worden. De kosten voor een podoloog of pedicure kunnen terugbetaald worden dankzij je ziekteverzekering . Ook voor financiële steun voor preventieve onderzoeken, een bloedonderzoek of een behandeling voor rugproblemen kan je terecht bij bepaalde ziekenfondsen.

Bijdragen en besparingen

Je kan voor jezelf uitrekenen hoeveel je bespaart op jaarbasis. Afhankelijk van je gezinssituatie, personen te laste en jouw medische behoeften, kan je al snel honderden euro’s besparen. Als je bijvoorbeeld in behandeling bent voor specifieke gezondheidsproblemen en regelmatig op consultatie moet, kan een aangepaste ziekteverzekering hoge rekeningen voorkomen. Ook worden steeds meer een meer (alternatieve) therapieën terugbetaald zodat een goede gezondheid voor jou niet per se peperduur wordt.

Zelf berekenen wat de voordelen voor jouw gezin zijn met een Medicalia ziekteverzekering van OZ?

Doe nu de test en sluit je aan om je medische kosten te drukken. 

Ontdek Medicalia

 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…