Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe je huid beschermen tegen overmatige blootstelling?

Camille
3 min read

De zon voelt lekker aan, geeft je een mooi kleurtje en zorgt er bovendien voor dat je vitamine D aanmaakt. Hartstikke positief dus. Toch kan de zon ook schadelijk zijn. Te veel zon verhoogt het risico op huidkanker aanzienlijk en zorgt ervoor dat je huid sneller veroudert. In dit artikel vertellen we je daarom hoe je jouw huid kan beschermen tegen overmatige blootstelling.

Smeren, smeren, smeren

Zonnebrandcrème is het beste middel om je huid te beschermen tegen overmatige blootstelling. Als je snel verbrandt, kan je het beste voor factor 20 of hoger kiezen. Word je juist snel bruin en verbrand je niet snel? Dan is een lagere factor vaak al voldoende. Vergeet niet om regelmatig bij te smeren als je lang buiten blijft. Tip: draag een UV-polsbandje. Dankzij een UV-polsbandje weet je altijd wanneer je opnieuw moet smeren.

Blote huid? Liever niet

Hoe minder kleding je aan hebt, hoe minder je huid beschermd wordt. Draag daarom kleding die je huid bedekt. Donkere kleding beschermt vaak beter tegen de zon dan lichtgekleurde kleding.

Belangrijk om te weten: dunne, luchtige stofjes bieden niet voldoende bescherming. Bij deze stoffen is het belangrijk om ook de huid onder je kleding in te smeren met zonnebrandcrème. Sinds een aantal jaar is er UV-werende kledij op de markt. Deze kledij is geschikt voor mensen die zich extra moeten beschermen tegen de zon omdat ze snel verbranden. Ook voor kinderen kunnen dergelijke kleren interessant zijn.

Zoek de schaduw op

Een simpele en gemakkelijke manier om je huid te beschermen tegen de zon: ga gewoon in de schaduw zitten. Dan heb je ook meteen minder last van de warmte.

Houd wel in gedachte dat de schaduw geen volledige bescherming biedt tegen de zon. De zonnestralen zijn in de schaduw minder krachtig, maar ze kunnen nog steeds huidschade veroorzaken. Gebruik daarom ook in de schaduw een zonnebrandcrème.

Vermijd de felle middagzon

Tussen 12:00 en 15:00 is de zon op zijn felst en is de UV-straling het sterkst. Tussen deze tijden kan je de zon daarom beter vermijden, vooral in de lente en zomer. Wil je tijdens deze uren toch de zon in? Zorg er dan in ieder geval voor dat je jezelf royaal insmeert met zonnebrandcrème. Ook een pet met een flinke klep of een hoed met een grote rand zijn aanraders om jezelf te beschermen tegen de zon.

Vermijd de zonnebank

Even onder de zonnebank is natuurlijk een makkelijke en snelle manier om een bruin tintje te krijgen. Toch kan je de zonnebank beter vermijden als je jouw huid wilt beschermen. De UV-stralen van de zonnebank zijn veel sterker dan die van de zon. En dat betekent: extra huidschade en een extra grote kans op huidkanker.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…