Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe kun je jouw woning energiezuiniger maken?

Camille
4 min read

Energie besparen in en om huis is niet alleen goed voor het milieu, goede energiebesparende maatregelen kunnen je bovendien veel geld besparen op de kosten van elektriciteit, water en gas. De mogelijkheden om aan energiebesparing te doen worden nog steeds meer uitgebreid en energieneutrale huizen worden steeds meer en meer een feit.

Isolatie van dak tot vloer

Een doorsnee eengezinswoning zonder of met onvoldoende isolatie verliest veel warmte via ramen, gevel, dak en de vloeren. Door je woning goed te (laten) isoleren kun je op jaarbasis tot wel € 1.700 uitsparen aan energiekosten. Waarom isoleren van je woning een goed idee is:

  • Investeren in isolatie bespaart je in het verbruik van energie en de uitstoot van CO2 wordt minder. Van iets kleins als spouwmuurisolatie tot het plaatsen van dubbel glas. Iedere vorm van isolatie helpt je woning meer energiezuinig maken.
  • Voor diverse vormen van isolatie zijn overheidssubsidies beschikbaar.
  • Laat een deskundige kijken waar je woning nog beter geïsoleerd kan worden.
  • Kies altijd voor hoogwaardige, kwaliteitsvolle isolatiematerialen. De extra kosten hiervoor wegen niet op tegen de besparing die je doet op je energiefactuur.
  • Houdt tijdens het isoleren van je woning ook rekening met de ventilatie.

Ga op zuinige wijze om met water

Als je weet dat ruim de helft van je totale energierekening bestaat uit de kosten voor verwarming en slechts een tiende voor water dan kun je je voordeel doen met energiezuinig verwarmen. Deze vorm van bezuinigen begint vaak met een goede wijze van isolatie.

Hiervoor heb je een zuinige installatie nodig voor zowel verwarmen als warm water. De huidige generatie HR-ketels zijn steeds meer gangbaar, waarbij het minder vanzelfsprekend is dat er duurzame energie gebruikt wordt voor de verwarming van warm water.

Zonnepanelen en warmtepompen

De REC Zonnepanelen en SunPower zonnepanelen, alsook warmtepompen blijven nog steeds populair en zijn naast isolatie een van de meest gekozen vormen om extra energie te besparen.

Hoe vind je de financiële middelen om op energie te besparen?

Vaak is energiebesparing gewoon een kwestie van doen. Naast doen komt er ook een investeringsgedeelte bij kijken. Je kunt vaak of tenminste op regelmatige basis gebruik maken van subsidies en mogelijke leningen (denk aan een groene lening of renovatielening).  Zowel als woning eigenaar, huurder en verhuurder is het mogelijk om op je energiekosten te besparen. Sommige subsidies en premies kunnen met elkaar gecombineerd worden. Er zijn regelmatig gemeentelijke en regionale subsidiemogelijkheden waar je ook als particulier gebruik van kunt maken.

Besparen op energie hoeft niet altijd samen te gaan met grote investeringen. Zet je verwarming gewoon eens een graadje lager, doe de lampen uit als je een kamer verlaat en wees zuinig met water.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…