Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe verlucht je optimaal je woning?

Camille
3 min read

In een woning is de luchtkwaliteit meestal slechter dan de buitenlucht kwaliteit. Om de lucht gezond te houden is het belangrijk om voortdurend te ventileren en aanvullend te verluchten. In  een slecht geventileerd of verlucht huis kunnen er gezondheidsrisico’s voor de bewoners opduiken.

Reden te meer om bij dit onderwerp stil te staan en na te gaan hoe het in je eigen woning is gesteld.

Nieuwbouw versus oudbouw

Nieuwbouwwoningen zijn een optimaal geïsoleerd zodat de warmte energie zo goed mogelijk wordt benut en warmteverliezen vermeden worden.  In tegenstelling tot een oudere woning hebben nieuwbouwhuizen dubbel glas, extra geisoleerde muren en moderne bouwmaterialen die de koude buiten en de warmte binnen houden.

Dit lijkt ideaal, dergelijk huizen zijn dusdanig goed geisoleerd waardoor extra ventilatie en verluchting belangrijk wordt. De frisse lucht stroomt niet meer automatisch naar binnen via kieren en dunne muren, en dus moeten we de ventilatie in onze huizen dus een handje helpen.

Ventileren en verluchten

Huishoudelijke taakjes zoals wassen en poetsen maken de lucht in een woning heel vochtig en indien er geen ventilatie is, kan dat heel wat vochtproblemen met zich meebrengen. Het spreekt voor zich dat we verse lucht en zuurstof nodig hebben om gezond te leven. Zonder ventilatie en verluchting zouden niet enkel vochtproblemen, maar ook gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn en duizeligheid al snel de kop opsteken.

Frisse lucht

Door regelmatig je ramen en deuren open te zetten en te zorgen voor goede verluchting is de lucht in je huis al stukken gezonder. Een slecht geventileerd huis ruikt vaak niet alleen onfris, er blijft ook allerhande vuil rondzweven.

Hieronder nog enkele tips om je huis zo goed mogelijk te verluchten:

  • Verlucht je woning elke dag (zowel in de zomer als in de winter), kort maar krachtig.
  • Verlucht dagelijks 10-15 minuten je woning. In je badkamer wordt er meer vocht geproduceerd. Hier is het aangeraden om minstens 30 minuten/dag te verluchten.
  • Verlucht direct nadat je gekookt of gedoucht hebt.
  • Verlucht zeker bij het uithangen van je was.
  • Sluit de verluchtingsopeningen en ventilatiegaten van gasapparaten, kachels en open haarden nooit af.

Wat tijdens de winter?

Ook tijdens de winter blijft het belangrijk om voldoende te verluchten en ventileren. Doe dit kort zodat het niet te koud wordt in je woning. Probeer minstens 15 graden na te streven om de kans op condensatie te verkleinen. In een vochtige woning heb je grotere kans op schimmels.

Wil je graag hier meer over weten? Klik hier »

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…