Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe vraag je iemand op date?

Anja
4 min read

Je kent het vast wel: je voelt je erg tot iemand aangetrokken, maar tevens durf je hem, of haar, niet zomaar op date te vragen. Om je een helpende hand te bieden hebben we hieronder een aantal mogelijkheden voor je op een rijtje gezet. De kans dat je binnenkort met je droomman, of –vrouw, op date gaat, zal opeens een stuk groter worden.

Maak een plan van aanpak

  • Op de eerste plaats moet je te weten komen of je potentiële date al in een vaste relatie zit of niet. Wanneer je dit namelijk weet, zul je jezelf immers minder snel in een genante situatie brengen en je bovendien veel onnodige moeite kunnen besparen. Iemand op date vragen die al een vaste relatie heeft is namelijk niet gepast en niet eerlijk ten opzichte van de partner van deze persoon. Daarbij komt verder nog een dergelijke date je morele aard slecht zal beïnvloeden.
  • Wanneer je zeker weet dat de persoon die je op date wilt vragen geen relatie heeft, dan kun je vol zelfvertrouwen op hem, of haar afstappen. Hierbij moet je echter wel voorbereid zijn op een eventuele afwijzing. Je dient dan ook van tevoren te besluiten wat je gaat zeggen als je een negatief antwoord moet incasseren. In het bijzonder wanneer je een vriend(in) mee uit wilt vragen is dit essentieel. De kans op beschadiging van jullie vriendschap zal zo immers een stuk kleiner worden. Door voorbereid te zijn op een afwijzing zal, bij een negatief antwoord, vermeden worden dat je een verslagen indruk maakt. Toch mag een mogelijke afwijzing je zelfvertrouwen niet hinderen, maar dit juist opbouwen omdat je kunt accepteren dat iemand je afwijst.
  • Probeer te achterhalen wat je potentiële date leuk vindt om te doen tijdens een afspraakje. Dit kan je zeker op ideeën brengen voor een originele date. Wanneer hij, of zij, een liefhebber van muziek is, kun je proberen te achterhalen welk genre het meest in de smaak valt. Je date kan dan bestaan uit een bezoekje aan een concert. Voor film-, sport- of theaterliefhebbers pak je dit uiteraard op een vergelijkbare manier aan.
  • Vervolgens moet je gaan bepalen hoe je je date mee uit gaat vragen. Op het moment dat je te verlegen bent om dit persoonlijk te vragen, dan kun je overwegen om een persoonlijk berichtje te sturen via bijvoorbeeld social media of per e-mail. Een bericht sturen is een goede optie als je bang bent zelf direct de vraag te stellen. Zo kun je in elk geval altijd je teleurstelling verbergen als je wordt afgewezen. Wanneer je, bijvoorbeeld omdat je niet over persoonlijke gegevens beschikt, iemand persoonlijk op date moet vragen, dan kun je dat juist op een romantische manier doen. Een positief antwoord zal in een dergelijke situatie vaak nog lonender voor je zijn.

Een bekende op date vragen

  • Om te beginnen kun je een ongedwongen gesprek beginnen met de persoon die je op date wilt vragen. Dit zal het namelijk eenvoudiger maken om later de vraag te stellen en mogelijke zenuwen kunnen verminderen. Tijdens de begroeting is het echter van belang dat je glimlacht en oogcontact maakt met je potentiële date. Op deze manier laat je immers ziet dat interesse hebt in hem, of haar. In plaats van iemand direct op date vragen, kun je eerst informeren wat hij, of zij, de komende dagen nog van plan is om te gaan doen. Dit is een uitstekende overgang naar de ultieme vraag. Het gesprek zal natuurlijk verlopen en op het juiste ogenblik kun je hem, of haar, mee uit vragen zonder dat het geforceerd overkomt.
  • Vervolgens kun je een activiteit voorstellen voor een date waarvan je denkt dat de ander geïnteresseerd zal zijn. Uiteraard zal dit wel gebaseerd moeten zijn op de informatie die je op dat ogenblik hebt van deze persoon. Indien je niets kunt bedenken, dan zou je onder andere voor kunnen stellen om samen een kop koffie, of een drankje, te gaan drinken. Maar ook samen lunchen of dineren, kan een leuke date opleveren, evenals samen een avond gaan stappen of gewoon een lekker gebakje of ijsje gaan eten.
  • Je dient de ander altijd te laten weten dat je even goede vrienden blijft als je geen positief antwoord krijgt. Dit voorkomt eventuele ongemakkelijk gedrag achteraf, zeker wanneer je een goede vriend(in) mee op date hebt gevraagd. Zo kun je deze persoon toch altijd zonder schroom te blijven zien. Tevens kun je hiermee laten zien dat je, ondanks de afwijzing, zelfverzekerd en volwassen genoeg bent.
Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…