Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Inhoud van een fast food burger voor Dummies

Bram
4 min read

Fast food burgers worden in vrijwel alle Belgische snackbars verkocht. Het is een zacht, geroosterd sesambroodje, met daarin een gefrituurde gehaktschijf. Kenmerkend is de gele dressing, rode ketchup, bruine saus, de komkommer, gefrituurde ui, maar wat is het nu eigenlijk? Wat zit er precies in deze bekende burger?

 

Restvlees, paard, verboden stoffen, hartkloppingen en meer

Bicky Burger Ongezond: Quote 1Het grootste deel van de burger is vlees. Delen van dieren, want we kunnen het niet allemaal meer echt vlees noemen. Allereerst vinden we kippenseparatorvlees in de ingrediëntenlijst. Als een karkas is uitgebeend en alle nuttige delen eraf zijn gehaald, wordt met een hogedrukmachine het resterende vlees eraf gespoten, en dat zit dus in de burger. Verder vinden we nog varkensspek, varkenseiwit (wat hetzelfde is als separatorvlees: vlees kleiner dan een bepaalde lengte mag geen vlees meer genoemd worden, dus vandaar 'eiwit'), paardenvlees, rundereiwit (daarvoor geldt hetzelfde) en rundvet.

Kleurstoffen

Behalve delen van vier dieren vinden we er ook nog kleurstoffen: E150a en E160c. De eerste is karamelkleurig, de tweede is rood en komt uit paprika. Behalve het geven van een kleur, geeft het ook nog een specifieke geur en smaak.

Verboden kankerverwekkende stoffen!

Bicky Burger Ongezond: Quote 2Maarja, die burger moet natuurlijk wel een tijdje goed blijven. Ze doen dat door diverse conserveermiddelen toe te voegen: E202, E211 en E250. E250 is in sommige landen zelfs verboden omdat het in je maag nitrosamines kan vormen; dat is een stof die kanker kan veroorzaken.

Nepkleuren

Voedingszuren zorgen dat een product zuurder wordt. Dat kan antioxidanten (daarover verderop meer) en conserveermiddelen helpen en ervoor zorgen dat de kleuren beter blijven. In de burger vinden we E330 (kunstmatig citroenzuur), E331 (melkzuur), E270 en E262.

Vrije radicalen

Oxidatie is een proces waarbij vrije radicalen lichaamscellen beschadigen. Dat wil je natuurlijk niet, dus lijkt oxidatie slecht te zijn. Echter worden sommige bacteriën ook via dergelijke radicalen gedood, en dan wil je juist wél oxidatie. Kortom; het is niet eenvoudig samen te vatten of oxidatie nu juist slecht of goed is. In ieder geval zitten er in de fast food burger diverse antioxidanten die dus oxidatie voorkomen. We vinden er E300 (vitamine C), E301 (gaat onder andere de bruining van fruit tegen) en E316.

Winderigheid en een opgeblazen gevoel

Om de sausjes wat dikker te maken worden die wat ingedikt. Men doet dat door toevoeging van een hele rits verdikkingsmiddelen: E450, E451, E412 (kan winderigheid veroorzaken), E414 (Arabische gom, kan eveneens voor winderigheid zorgen) en E472.

Migraineaanvallen, opgezwollen ledematen, hartkloppingen

Omdat het blijkbaar nog niet lekker genoeg was, is er nog een drietal smaakversterkers toegevoegd. Allereerst is dat het beruchte E621. Overmatige consumptie daarvan zorgt ervoor dat veel mensen er:

  • migraineaanvallen
  • opgezwollen ledematen en lippen
  • hartkloppingen

van krijgen. Bovendien wordt het vaak in verband gebracht met overgewicht en diabetes, en werkt het lustopwekkend en verslavend: we krijgen er honger van. Gemengd met de E631 die we ook in de burger vinden, zorgt deze stof voor een tienmaal zo sterke smaak. Alsof dat nog niet genoeg was, zit er ook nog E627 in – een stof waarop mensen met astma hevig kunnen reageren.

Gemodificeerd, gehydroliseerd, gefermenteerd, …

Bicky Burger Ongezond: Quote 3Verder vinden we nog E500, natriumcarbonaat. Dit dient als rijsmiddel als alternatief voor gist. Verder nog een HELE rij ingrediënten waarvan de meerderheid je waarschijnlijk niets zegt. Om er een paar op te noemen: gemodificeerd maïszetmeel, tarwedextrose, gehydrolyseerd soja-eiwit, gemodificeerd aardappelzetmeel, gehard palmpitvet, melasse, gefermenteerd rijstextract, lupinegranulaat, enzovoorts… Weet jij wat het is?

Dusja, er zit gigantisch veel spul in waar we eigenlijk geen naam voor hebben, en daarom maar een nummertje hebben gegeten. Het is jammer dat producten steeds beter, steeds lekkerder, en steeds mooier moeten zijn. We eten daardoor allerlei kunstmatige troep die je van nature helemaal niet nodig hebt, en dat allemaal omdat een iets minder rode saus blijkbaar niet goed verkoopt. Is dat het nu wel waard?

Volgende keer toch maar gewoon een broodje gezond.

 

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…