Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Is een cruiseschip veilig?

Milan
3 min read

Een vakantie op een cruiseschip, vol van luxe en naar alle mooie plekjes op de aarde. Voor velen is het een droom die uitkomt, maar anderen krijgen direct een schikbeeld. Met cruiseschepen is in het verleden wel vaker iets misgegaan, denk maar eens aan The Titanic of recenter de Costa Concordia in Italië. Rest de vraag: Is een cruiseschip veilig?

Een ongeluk zit in een klein hoekje


Cruiseschepen zijn enorm, maar ook verschrikkelijk gevoelig voor ongelukken. Eén klein ongelukje kan direct grote gevolgen hebben. De Costa Concordia botste vlak voor de kust van Italië op een rotsblok en kapseisde. In 2010 was een metershoge golf verantwoordelijk voor een fataal ongeluk en even daarvoor kreeg de Costa Europa voor de Noord-Afrikaanse kust een ongeluk. Is een cruiseschip wel veilig genoeg of moeten we ons zorgen maken?

Cruiseschepen veilig?

Wie dieper graaft komt erachter dat cruiseschepen wel degelijk veilig zijn. Over het algemeen vermijden kapiteins naderend slecht weer, gebruiken ze ruime routes langs de kustlijn en zijn ook de eventuele evacuatieplannen op de cruiseschepen van goede orde. Het is wel zo dat cruiseschepen een dermate grote omvang hebben, dat ze bij een klein ongeluk direct opvallen en het nieuws halen. Misschien is het ook wel daarom dat mensen beginnen te twijfelen aan cruiseschepen.

De eerste cruiseschepen

Al in 1844 werden de eerste cruises aangeboden aan ‘het gewone volk’, waarmee eigenlijk de rijke bovenlaag van de samenleving werd bedoeld. Op deze cruiseschepen was nog minder te doen dan tegenwoordig, maar er was al snel sprake van luxe. De eerste cruiseschepen voeren naar Griekenland en Turkije.

Ongelukken

Het aantal ongelukken met cruiseschepen is gelukkig relatief klein. In 1912 had je de The Titanic, drie jaar later vond het ongeluk met de SS Eastland plaats in Chicago. Bij beide ongelukken kwamen veel mensen om het leven en sindsdien is er daarom veel gedaan aan de veiligheid op cruiseschepen. De grootste risico’s die je tegenwoordig nog loopt op een cruiseschip hebben te maken met piraterij.

Hoe veilig is het?

Antwoord op de vraag ‘hoe veilig is?’ is makkelijk te beantwoorden: Zeer veilig. Tussen 2012 en 2015 gingen 100 miljoen mensen met een cruiseschip op reis, waarvan ‘slechts’ 16 de reis niet overleefden. In vergelijking met andere transportmiddelen is een cruiseschip daarom nog altijd zeer betrouwbaar. Voor een onbezorgde vakantie naar het paradijs kun je daarom nog altijd vertrouwen op het cruiseschip en haar bemanning.

Door Milan

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…