Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat is domotica? Hoe je huis intelligent maken?

Camille
3 min read

Met de introductie van het digitale tijdperk wordt ook het interieur en de werking van ons huishouden op een revolutionaire wijze veranderd. Steeds meer mensen voegen innovatieve en moderne technologieën toe aan hun huishoudens. Zowel voor entertainment, automatisering als het gemakkelijker maken van bepaalde activiteiten. Dit fenomeen wordt ook wel domotica genoemd en slaat op de toevoeging van informatica, elektronica en robotica in onze huishoudens en in het dagelijkse leven.

Dit biedt een extra variatie en toevoeging op de conservatieve ideeën van binnenhuisarchitectuur en geven een frisse, moderne en unieke toevoeging aan de sfeer en uitstraling in onze huizen. Deze toevoegingen aan technologie zorgen ervoor dat onze levens gemakkelijker worden en bieden ons een totaal nieuw niveau aan entertainment en vrijetijdsbesteding.

Ontstaan en perceptie

De concepten van de moderne domotica zijn begonnen sinds de mensheid begon met het automatiseren van bepaalde processen. Ondanks het gebrek aan moderne technologie gaan deze principes enkele duizenden jaren terug en dus kun je zeggen dat domotica en zijn principes niets nieuws zijn. Met de introductie van het digitale tijdperk en nieuwe technologieën en applicaties is domotica opnieuw gedefinieerd. Het draait voornamelijk om de automatisering van bepaalde processen en levensbehoeftes zoals elektriciteit, warmte en licht door middel van sensoren die beheerd worden door een apparaat of softwaresysteem. Huizen die hier gebruik van maken worden ook wel “smart homes” genoemd. Deze Smart Homes kunnen ook gebruik maken van processors en controllers om de gehele elektronica te beheren in het huis.

Toepassing van domotica in huishoudens

De vele verschillende toepassingen van domotica kunnen in ieder huishouden en pand gebruikt worden. Om een voorbeeld te nemen: de winkeldeuren van de shopping centra werken volgens de domotica principes. Dit zijn voorbeelden van geautomatiseerde processen. Er zijn 3 categorieën waar domotica het meeste tot zijn recht komt, nl. op gebied van:

  • Comfort. Enkele voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld een sauna die op goede temperatuur wordt gehouden, waterkranen die door middel van sensoren gaan lopen en het voorprogrammeren van je oven
  • Veiligheid. Bijvoorbeeld het doorschakelen van de parlofoon met beeldschermen en camera’s naar je GSM zodat je altijd zicht heb op je woning. Ook vallen inbraak en brandalarmen onder deze groep
  • Energieverbruik. De meest typische toepassingen van domotica zijn bijvoorbeeld air conditioning, verwarming en verlichting.

Terugblik

Zoals je kan zien is de wereld van domotica en zijn toepassingen net zo veelzijdig zijn als de digitale industrie zelf. Met innoverende applicaties en moderne automatiseringsprocessen kunnen vele dingen in je huishouden en dagelijks leven nu een stuk makkelijker en leuker worden. Daarnaast biedt het ook een aanvullende sfeer op je huisstijl en interieur. Zo heb je de perfecte combinatie tussen stijl en moderniteit en kun je een complete woonervaring uitstralen.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…