Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Je zal nooit geloven wat alcohol met je lichaam doet

Bram
3 min read

Eén slokje wijn of whisky blijft tot twee uur in je lichaam aanwezig. Het wordt snel opgenomen in je bloed en heeft effect op bijna elk orgaan in je lichaam. Ontdek hier de weg die alcohol aflegt door je hersenen, je hart, spieren en zelfs je penis.

1.Je hersenen

In tegenstelling tot wat algemeen geloofd wordt zal alcohol je hersencellen niet vernietigen. Alcohol heeft wel een effect op de neurotransmitters in je hersenen. Dat zijn de chemische berichtgevers die je gemoed en gedrag controleren. Alcohol heeft een effect op je cerebrum – het gebied in je hersenen dat verantwoordelijk is voor je bewegingen en coördinatie – en je cerebrale cortex, het gebied waar denken, geheugen en leren plaatsvindt. Na een glaasje alcohol reageer je bovendien minder adequaat op gevaarlijke situaties. Dat is meteen de reden waarom we vaak risicovol gedrag vertonen als we onder invloed van alcohol zijn.

2.Je huid

Alcohol zorgt er misschien voor dat anderen er aantrekkelijker uitzien, zelf wordt je er niet mooier van. Integendeel, alcohol verwijdt je bloedvaten waardoor ze sneller breken. Hierdoor krijg je rode ogen en een opgeblazen gezicht.

3.Je spieren

Ook al ga je elke dag naar de fitness, als je nadien alcohol drinkt zal je nooit spieren opbouwen. Door alcohol te drinken zullen je spieren minder snel herstellen. En spieren die niet herstellen kunnen ook niet groeien. Wil je na je workout toch een glaasje drinken? Eet dan eerst spierherstellende eiwitten en koolhydraten, een zoute cracker met pindakaas bijvoorbeeld.

4.Je hart

Af en toe een glaasje drinken is goed voor je hart wordt weleens gezegd. Dit mag je met een grote korrel zout nemen. Twee glazen alcohol per dag kan je risico op een onregelmatige hartslag met 17% verhogen. En een onregelmatige hartslag verviervoudigt je kans op een beroerte of hartaanval!

5.Je buik

Na een nachtje doorzakken kunnen schadelijke stoffen uit je spijsverteringsstelsel in je bloedstroom terecht komen. Dit tast je lever aan en kan tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. In lagere dosissen zal alcohol je maag irriteren, met brandend maagzuur tot gevolg.

6.Je penis

Na het drinken van 5 glazen alcohol daalt het percentage gezonde spermacellen in je sperma spectaculair. Een glaasje alcohol kan je misschien in romantische sferen brengen, meer dan één glas is niet goed voor je bed prestaties. Bijna drie kwart van de mannen die kampen met een alcoholverslaving hebben ook een seksueel probleem zoals een verminderd libido, premature ejaculatie of erectieproblemen.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…