Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Kick af van je suikerverslaving met dit stappenplan

Bram
3 min read

Wil jij minder suiker eten maar weet je niet hoe je eraan kan beginnen? Wij helpen je met dit makkelijke stappenplan.

Stap 1: kijk goed naar het etiket

In bijna alle bewerkte voedingsmiddelen zit suiker. De voedingsindustrie probeert ons om de tuin te leiden door suiker met een andere naam te vermelden. Let op woorden als; maltose, fructose, dextrose en glucosestroop. Suiker zit ook in niet voor de hand liggende voedingsproducten. Denk bijvoorbeeld aan chips, groenten uit blik, ketchup, préparé en verschillende sauzen.

Stap 2: verwijder al de suiker uit je huis

Ga eens grondig door je voorraadkast. In de meeste bewerkte voedingsmiddelen wordt extra suiker toegevoegd. Steek ze in een grote doos en doe iemand anders er een plezier mee.

Stap 3: maak boodschappenlijstjes

Het is belangrijk om bewust inkopen te doen. Koop onbewerkte voedingsmiddelen zoals granen, noten, zaden, pitten, groenten en fruit. Zoek online lekkere suikervrije dessert recepten op als je zin hebt in zoet.

Stap 4: drink geen sapjes of light dranken

Fruit bevat alle voedingsstoffen en vezels die je nodig hebt. Je kan fruit daarom beter in zijn geheel opeten. Door het te persen houd je bijna alleen suiker over. Bovendien zit in één glas fruitsap minstens drie stukken fruit, meer dan je normaal zou hebben opgegeten. Light frisdranken bevatten misschien wel geen suiker, ze zorgen ervoor dat je zin blijft hebben in zoet. Dat zal je afkickproces alleen maar moeilijker maken.

Stap 5: hou vol

Je zal merken dat de eerste twee suikervrije weken de moeilijkste zijn. Als je lichaam is afgekickt van je suikerverslaving krijg je minder en minder zin in suiker. Een gewoon stuk fruit zal je hetzelfde goede gevoel geven als een snoepje. Hou je gezonde levensstijl vol, het zal alleen gemakkelijker worden.

Stap 6: sla taartjes vriendelijk af

Het eten van suikerrijke voedingsmiddelen is vaak traditie op familiefeestjes en verjaardagen. Het kan soms moeilijk zijn om die goedbedoelde versgebakken appeltaart af te slaan. Je kan tijdens feestjes suikervrije alternatieven meebrengen, zo kunnen anderen ermee kennis maken en val je niet uit de boot. Zelfgemaakte appelflappen zonder suiker bijvoorbeeld, lekker en gezond!

Stap 7: hervallen?

Bij elke verslaving hoort een periode van herval. Het moment komt dat je geen neen kan zeggen tegen dat taartje of dat snoepje. Denk na over wat je in de verleiding bracht en zoek een oplossing. Wees niet te boos op jezelf, je bent nog steeds op de goede weg!

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…