Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Last van jeuk of eczeem door schoonmaakmiddelen?

Camille
3 min read

Regelmatig gebruik maken van schoonmaakmiddelen kan af en toe tot huidirritatie leiden. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen vermijd je het beste agressieve schoonmaakmiddelen. Het gebruik van ecologische producten kan hierbij een oplossing bieden.

Huidirritatie

Bijna 1 op de 3 Belgen heeft na het schoonmaken last van de handen, huid of luchtwegen. Wist je zelfs dat een huidallergie met chemische stoffen tot een van de meest chronische ziekten in Europa behoort? Toch blijft bijna twee derde van de bevolking de producten gebruiken.

In veel reinigingsproducten zitten oplosmiddelen en zeep verwerkt die je huid irriteren en ontvetten. Een gezonde huid heeft een vetlaagje die je beschermt tegen bacteriën en virussen. Maar als je veel in aanraking komt met deze irriterende, chemische stoffen, dan beschadig je je huid en verdwijnt je beschermlaagje. Het kan zijn dat het bij een huidirritatie blijft, maar je kan zo ook een huidallergie opdoen.

Handige TIPS

1. Kies voor ecologische producten

Plantaardige en minerale grondstoffen zijn veel gezonder en minder giftig voor je gezondheid en het milieu. Dermatologen hebben reeds verschillende testen uitgevoerd waaruit bleek dat ecologische producten veel minder kans inhouden op allergische reacties of huidirritaties. De producten bevatten geen chemicaliën die je huid zouden kunnen irriteren. Daarnaast worden deze producten volledig afgebroken in de natuur.

2. Gebruik schoonmaakhandschoenen

Het is niet vreemd dat zoveel mensen last hebben van huidirritaties. Dagelijks kan je in aanraking komen met chemische stoffen door middel van afwasmiddel en allesreinigers, maar ook door kleding en cosmetica. Draag tijdens het poetsen altijd schoonmaakhandschoenen, zo kan je al heel wat ellende voorkomen.

3. Geen luchtverfrissers

Luchtverfrissers zijn niet gezond. In veel van die verstuivers zitten oplosmiddelen (schadelijke stoffen), die zich ophopen. Vervolgens adem jij die lucht in en dat is niet goed voor je gezondheid. Je kan vervolgens last krijgen van je luchtwegen. Ventileren is nog steeds het beste om een fris gevoel in huis te krijgen.

4. Lees etiketten

Indien je een schoon – of wasproduct koopt, lees dan altijd aandacht de etiketten. Kies bij voorkeur producten gebaseerd op plantaardige stoffen en mineralen. Op de verpakkingen staan ook vaak symbolen met waarschuwingstekens die aangeven of het product gevaarlijk is of schadelijk voor de gezondheid.

Langdurige last

Smeer je geïrriteerde en gevoelige huid in. Een droge huid is namelijk ook gevoeliger en jeukt sneller. Gebruik hiervoor biologische en neutrale verzorgende zalf. Indien je niet meer in contact komt met producten die je eczeem of jeuk bezorgen, dan herstelt je huid zich na 4-6 weken. Zodra je weer met allergenen in aanraking komt, kan het eczeem/ jeuk terugkeren. Indien dit blijft aanhouden, raadpleeg dan je arts.

Ecover is één van ’s werelds grootste producenten van zowel ecologische was- als schoonmaakmiddelen en heeft een uitgebreid assortiment huishoudelijke producten die (af)wassen net dat beetje meer verantwoord maken. De producten zijn geschikt voor zowel kinderen als volwassenen met een gevoelige tot zeer gevoelige huid.

Wil je graag hier meer over lezen? Klik hier »

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…