Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Loont het om van ziekenfonds te veranderen?

Camille
4 min read

Het is mogelijk om jaarlijks van ziekenfonds te veranderen. Als je situatie om wat voor reden dan ook is veranderd, is het prettig om te kunnen schakelen. De beste keuze is een pakket waar je daadwerkelijk wat aan hebt.

Vergelijken

Het is een mooi moment om de vele aanbieders, de voordelen en het lidgeld met elkaar te vergelijken. Nog belangrijker is het om goed centraal te stellen wat er voor jou of je gezin op het moment belangrijk is. Voor iedereen is er een persoonlijke en passende oplossing. Er zijn o.a. onafhankelijke, socialistische, liberale, christelijke en neutrale ziekenfondsen om uit te kiezen. Een pakket aan extra voordelen kan je net over de streep helpen om je het nieuwe jaar te voorzien van de benodigde zorg.

Moet je je aansluiten bij een ziekenfonds?

De hulpkas voor ziekte-en invaliditeitsverzekering staat los van medische, culturele en filosofische profielen. De keuze voor uitsluitend de verplichte verzekering, zonder aanvullende kosten kan in sommige gevallen een uitkomst bieden. Je bent verplicht om je aan te sluiten bij een ziekenfonds. Maar welk ziekenfonds, dat kies je gewoon zelf. Je mag zelfs jaarlijks van ziekenfonds veranderen. Binnen dezelfde mutualiteit kan je ook per provincie vergelijken.

Nieuw gezin

Wie van plan is om een gezin te beginnen, doet er goed aan om te informeren naar de voordelen voor jonge ouders. Er komt immers veel kijken bij het vormen van een nieuw gezin. Een goede verzekering voor het hele gezin kan onverwachte kosten snel de kop in drukken. De vele aantrekkelijke tegemoetkomingen maken het in zo’n situatie ook nog eens extra interessant.

Veel reizen

Als je vakanties in het vooruitzicht hebt, kan een reisbijstand een goede keuze zijn. Informeer naar de mogelijkheden voor de verschillende dekkingen die eronder vallen; pechverhelping, ziekte, ongeval, overlijden en een bagageverzekering in het buitenland kunnen een hoop zorgen verlichten. Het loont altijd om vóór vertrek goed te inventariseren wat je nodig hebt en welke risico’s er worden gedekt, dit voorkomt verrassingen.

Jaarlijkse lidgeld

Het jaarlijkse lidgeld kan ook een reden zijn om van ziekenfonds te veranderen. Vergelijk in dit geval goed de voor-en nadelen van andere aanbieders in de provincie. De verschillen maken het de moeite waard om er even de tijd voor te nemen. Op lange termijn moet het wel lonen om van ziekenfonds te veranderen, anders ga je er alleen maar op achteruit.

Nuttige tips samengevat

Maar hoe kies je nu eigenlijk het ziekenfonds dat het best bij je past? De keuze is hierbij heel persoonlijk, maar deze tips helpen je vast en zeker op weg:

1. Lidgeld

Elke mutualiteit vraagt jaarlijks lidgeld. Dat lidgeld verschilt per mutualiteit en per provincie. Een mutualiteit in Antwerpen kan bijvoorbeeld meer lidgeld vragen dan dezelfde mutualiteit in Limburg.

2. Voordelen

In ruil voor je lidgeld krijg je aanvullende voordelen. Ook die kunnen verschillen naargelang de mutualiteit en per provincie. Onderzoek wat de voordelen inhouden en of ze nuttig zijn voor jou. Wil je binnenkort kinderen? Dan is het bijvoorbeeld een aanrader om te zoeken naar voordelen voor jonge ouders.

3. Nabijheid

Doe je vaak beroep op het ziekenfonds? Ga dan voor een ziekenfonds in de buurt. Zo niet, dan kan je gerust aansluiten bij een ziekenfonds in een andere provincie. Tegenwoordig kan je bij veel ziekenfondsen ook online terecht voor bepaalde dienstverlening.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…