Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Luchtreiniger kopen? Hierop moet je letten

Lore
6 min read

Gezonde lucht in je woning is noodzakelijk voor een goede gezondheid, iets wat ook steeds meer mensen beseffen. Er komen dan ook meer luchtreinigers op de markt die je kunnen helpen om de lucht in je woning te reinigen. Om er echter zeker van te zijn dat schadelijke stoffen voldoende verwijderd worden, is het belangrijk een luchtreiniger van hoge kwaliteit te kopen. In dit artikel vertellen we je daarom waar je op moet letten wanneer je je een luchtreiniger wil aanschaffen.

Bepaal in welke kamer(s) je de luchtreiniger(s) wil plaatsen

In het ideale geval zijn al je kamers voorzien van een luchtreiniger. Zo weet je zeker dat je bijna alle schadelijke stoffen verwijdert en dus gezonder kunt leven. Omdat een kwalitatieve luchtreiniger wel wat kost, is het voor de meeste mensen echter niet mogelijk om er meteen meerdere aan te schaffen.

Maar welke kamers reinig je dan het best? De belangrijkste kamers om te reinigen zijn de huiskamer en de (kinder)slaapkamer(s). Hier breng je namelijk veel tijd door. Als je vaak thuis werkt en daarvoor een kantoor hebt ingericht, is het zeker nuttig om ook daar een apparaat te plaatsen.

Verschillende filters

Het spreekt voor zich dat een goede luchtreiniger ook een goede filter moet hebben. Er bestaan echter verschillende filters, die ook telkens een verschillende functie hebben. De belangrijkste soorten filters zijn:

  • HEPA-filter: een HEPA-filter (HEPA staat voor High-Efficiency Particulate Air) is een zeer efficiënt type filter dat fijne stofdeeltjes tegenhoudt. De meeste luchtreinigers bevatten standaard een HEPA-filter, het is dan ook een echte must indien je lijdt aan astma of bepaalde allergieën.
  • Koolstoffilter: een koolstoffilter haalt vervelende geurtjes uit de lucht (bijvoorbeeld tabaksgeur). Een actieve koolstoffilter absorbeert eveneens gassen zoals formaldehyde, benzeen en stikstofdioxide.
  • Voorfilters verwijderen zwaardere deeltjes zoals stof, pollen en haar. Een voorfilter in combinatie met een HEPA-filter zorgt ervoor dat de HEPA-filter minder belast wordt. Bij sommige apparaten is een voorfilter niet nodig, omdat de HEPA-filter de grote deeltjes al vangt.
  • Ionisatoren reinigen de lucht van virussen en bacteriën. Een ionisator absorbeert ook nare geurtjes.

De beste luchtreinigers combineren verschillende van deze filters in één apparaat.

Bij sommige luchtreinigers moet je de filter(s) af en toe schoonmaken of vervangen. Dit kost wat tijd en/of geld. Als de filter(s) vervangen moet(en) worden, kijk dan hoe vaak dit moet gebeuren en hoeveel een nieuwe kost. Vergeet je de filter schoon te maken of te vervangen, dan zal het apparaat niet meer goed werken en dat is zonde.

Het geluidsniveau, overdag en ‘s nachts

Sommige luchtreinigers maken wat meer geluid dan anderen. Op een kinderkamer wil je natuurlijk een erg stil apparaat. In de huiskamer is het misschien niet erg als er een beetje geluid uit komt. Denk hier van tevoren goed over na, kijk het maximaal geluidsniveau na en test het apparaat indien mogelijk eerst even in de winkel. Hoe minder decibel, hoe minder geluid.

Hou er ook rekening mee dat het geluidsniveau in de meeste huizen overdag hoger is dan ’s avonds. Net daarom is het handig als in de luchtreiniger ook een stillere nachtstand is ingebouwd.  Zo kan je ook ’s avonds en ’s nachts tijdens het slapen blijven genieten van gereinigde lucht.

Capaciteit luchtreiniger

Verschillende apparaten hebben verschillende capaciteiten. Een luchtreiniger met een kleine capaciteit kan volstaan voor een slaapkamer, maar niet per se voor een grote huiskamer. Bereken voor je naar de winkel gaat of online op zoek gaat naar een luchtreiniger daarom even de oppervlakte van de kamer. Zo kan je nagaan of die binnen de maximaal te reinigen oppervlakte van de luchtreiniger valt.

Maar opgelet: niet alleen het aantal m2 die de luchtreiniger kan reinigen, maar ook de hoeveelheid lucht die het apparaat kan verplaatsen is van belang. Bovendien moet die luchtstroom krachtig genoeg zijn: je wil uiteraard een luchtreiniger die de volledige kamer reinigt, niet eentje die enkel een ‘bubbel’ schone lucht rond zichzelf creëert. 

Automatische stand en andere interessante extra’s

De meeste luchtreinigers kan je handmatig bedienen, maar er zijn ook een aantal luchtreinigers die een automatische functie hebben. Deze apparaten detecteren de luchtkwaliteit in huis en gaan automatisch aan de slag indien de kwaliteit achteruit begint te gaan. Met een luchtreiniger met automatische stand ben je 24/24 zeker van schone, gereinigde lucht en verbruik je bovendien ook minder stroom!

Verder is het interessant dat de luchtreiniger de optie biedt om de luchtreiniging in te plannen. Op die manier kun je zelf kiezen wanneer je de luchtreiniger inschakelt en met welke instellingen. Bij de betere luchtreinigers gebeurt dat via een app: daarop kan je dan steeds de luchtkwaliteit in de gaten houden en de luchtreiniging inplannen waar en wanneer je maar wilt.

Ook met een luchtreiniger die eveneens verkoeling kan bieden via een ingebouwde ventilator doe je een goede koop. Is er immers iets fijner dan schone en frisse lucht in huis bij dit warme weer?

Prijs

De prijzen van luchtreinigers kunnen enorm verschillen. Laat je echter niet te veel leiden door de prijs, maar eerder door bovenstaande factoren. Je haalt uiteindelijk veel meer voordeel uit een iets duurder exemplaar dat je lang en goed kunt gebruiken, dan een goedkoper exemplaar dat meteen in de kast vliegt, omdat het niet goed werkt, te veel lawaai maakt…

Tip van de redactie: Dyson Pure Cool luchtreinigingsventilator

Blijf je het toch moeilijk vinden om een beslissing te maken? Misschien is de Dyson Pure Cool luchtreiningsventilator wel wat je zoekt. Concreet detecteert dit apparaat automatisch verontreinigende stoffen en gassen. Hij maakt daar realtime melding van op het ingebouwde lcd-scherm en reinigt al deze stoffen door middel van de HEPA- en koolstoffilter. De Pure Cool verwijdert 99,95% van alle verontreinigende deeltjes zo klein als 0,1 micrometer en projecteert tot 290 liter schone, gereinigde lucht in elke hoek van de kamer. De Dyson Pure Cool kan als luchtreinigingsventilator ook verkoeling bieden in de zomer.

 

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…