Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De maqui bes: een onbekende schat aan antioxidanten

Camille
3 min read

We komen tegenwoordig overal superfoods tegen, maar de maquibes zien we nog niet zo vaak. Deze kleine donkerpaarse bes verdient juist een plaatsje in de spotlight. Benieuwd waarom? Je leest het hier.

Een ware antioxidantenbom

Dacht je dat de açai bes de koning was als het om antioxidanten gaat? De maqui bes stoot de açai bes met gemak van de troon. De antioxidant waarde van de maqui is namelijk meer dan twee keer zo hoog.

De antioxidant waarde wordt bepaald met de ORAC test. Dit is een test die wereldwijd gebruikt wordt om de antioxidant waardes van vruchten te meten en vergelijken. De maqui bes scoort hierbij een waarde van 519. Ter vergelijking: druiven hebben een waarde van 96 en de waardering van açai is 250.

Maqui bessen bevatten maar liefst acht verschillende antioxidanten:

  • Cyanidine
  • Cumarins
  • Petunidin
  • Flavonoïden 
  • Triterpenen
  • Anthocyanen
  • Malvidin
  • Delfinidine

Maqui bessen beschermen je tegen ziektes

In ons lichaam zitten vrije radicalen. Hoe gezond je ook leeft, deze vrije radicalen zijn nooit helemaal te vermijden. Ze ontstaan namelijk tijdens normale processen in je lichaam. Daarnaast zijn er ook vrije radicalen die ontstaan door externe factoren, zoals roken, alcohol en bestrijdingsmiddelen.

Vrije radicalen kunnen onze cellen en ons DNA daarin beschadigen. Hierdoor versnellen ze het verouderingsproces en kunnen ze onder andere kanker en hart- en vaatziekten veroorzaken. Antioxidanten bestrijden deze vrije radicalen en beschermen ons lichaam dus tegen deze versnelde veroudering en tal van ziektes. Maqui bessen zijn hierbij extra effectief door hun hoge antioxidant waarde.

Er is nog meer

Naast al deze antioxidanten heeft de maqui bes ons nog meer te bieden. Deze krachtige kleine vruchten bevatten namelijk ook calcium, kalium en ijzer. Deze mineralen dragen bij aan sterke botten, een sterk immuunsysteem en een gezond hart en gezonde bloedvaten. Ook bevatten ze aardig wat vezels, waardoor ze goed verzadigen.

Waar te verkrijgen?

De maqui bes wordt steeds bekender en daarom ook steeds beter verkrijgbaar. Vers zijn zemoeilijk te krijgen, omdat ze alleen in Zuid-Amerika groeien. Ze worden daarom na de oogst gevriesdroogd. Daarna worden ze verwerkt tot maqui bessen poeder of capsules. Deze zijn online gemakkelijk te vinden.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…