Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Meer beweging voor een lagere cholesterol

Camille
3 min read

Wist je dat een aantal aanpassingen in je levensstijl al kunnen bijdragen aan een verlaagde cholesterol? Meer beweging is daar een van. Regelmatige lichaamsbeweging kan al voldoende zijn om de ‘goede’ (HDL-)cholesterol waarden te verhogen en verbeteringen te zien in de ‘slechte’ (LDL-)cholesterol. Lees verder wat de effecten hiervan op lange termijn kunnen zijn.

Voldoende bewegen

Elke dag minstens 30 minuten actief bewegen is al een goed begin om de positieve effecten op de cholesterol in gang te zetten. Voldoende beweging stimuleert namelijk de aanmaak van enzymes die de (LDL-)cholesterol doorvoeren naar de lever.  In combinatie met een cholesterolverlagend dieet kan dit een enorme vooruitgang betekenen.

Doe het samen!

Wil jij meer bewegen en fitter worden? Motiveer dan je vrienden of  familieleden om samen te bewegen. Voor veel mensen werkt dit motiverend. Doordat je samen afspreekt, heb je niet alleen een afspraak met jezelf, maar ook met de ander. Tijdens het trainen kun je elkaar ook aanmoedigen of technische aspecten samen analyseren. Daarnaast gaat de tijd ook sneller als je sport en bovendien is het meteen een kans om je vrienden op een regelmatige basis terug te zien.

Zwemmen

Een van de beste lichaamsbewegingen waarbij het lichaam zo min mogelijk wordt belast, is zwemmen. Alle spiergroepen worden intens geactiveerd en het hart raakt er goed van doorbloed. Rustig baantjes trekken of 15 minuten geconcentreerd watertrappelen in het diepe bad is al voldoende om alles goed in beweging te krijgen.

Joggen of wandelen

Er is geen twijfel over mogelijk dat wandelen gezond voor je is. Het is goed voor je hart en je longen en niet te vergeten ook voor je botten en spieren. Wandelen wordt aangeraden om hart-en vaatziekten, een verhoogde bloeddruk of diabetes te voorkomen. Dat blijkt uit een studie in het tijdschrift Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology van American Heart Association.

Het is vooral belangrijk om consequent te blijven bewegen, maar net zo belangrijk is het om verschillende spiergroepen te laten rusten om blessures te voorkomen. Wissel daarom regelmatig af met het soort lichaamsactiviteit.

Yoga

Lichaamsbeweging is sowieso goed voor je hart , of je nu gaat zwemmen, joggen, fietsen of wandelen. Nog een ideale hartvriendelijke bewegingsmanier is yoga. Het regelmatig beoefen van yoga zou zelfs de werking van hart en de hartslagvariabiliteit kunnen verbeteren.

Gezonde voeding

Combineer voldoende beweging met een gezonde voeding, rijk aan plantensterolen. Plantaardige sterolen vormen een groep van cholesterolachtige stoffen, die van nature voorkomen in veel voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong. Zoals plantaardige oliën, noten, zaden, graanproducten, fruit en groenten. Ze hebben dezelfde stabiliserende functie in de celmembranen van planten als cholesterol in menselijke en dierlijke cellen. De inname van plantensterolen zorgt er o.a. voor dat ze de opname van cholesterol vanuit de darmen in het bloed kunnen remmen. Door bv. plantaardige margarines in je voeding te integreren, krijg je zeker voldoende plantensterolen binnen, die je kunnen helpen in het verlagen van je cholesterol.

Variatie in voeding en beweging is essentieel om langdurige positieve resultaten te boeken.

Je cholesterol verlagen doe je hier!

http://www.becelproactiv.be

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…