Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Met deze 5 tips verdwijnt je rugpijn

Bram
3 min read

Maar liefst 7 op de 10 mensen krijgt vroeg op laat last van rugpijn, dat cijfer is veel te hoog. Nochtans kan rugpijn makkelijk voorkomen of verlicht worden. Heb jij ook last van je rug? Probeer dan deze 5 tips!

1.Het beste medicijn? Bewegen!

Als je last hebt in je rug is het belangrijk om je rugspieren te verstevigen. Ze zullen voor een deel je ruggengraat ontlasten zodat de pijn verlicht wordt. Een gebrek aan lichaamsbeweging is zelfs een van de grootste oorzaken van rugpijn. Door te sporten kan je rugpijn efficiënt en gemakkelijk voorkomen, zeker als je een zwakke rug hebt. Het is belangrijk om sportoefeningen traag op te bouwen. Heb je nu al last van rugpijn? Begin dan met zwemmen en vraag raad aan je kinesist.

2.Een goede houding achter je bureau

De hele dag stilzitten is een van de slechtste dingen die je kan doen voor je rug. Bovendien is de kans groot dat je bureaustoel niet op de juiste hoogte staat, dat maakt het probleem alleen maar erger. Zorg ervoor dat je knieën een mooie recht hoek maken en span je buikspieren ten alle tijden op. Zet je computerscherm op ooghoogte en kruis je benen nooit. Sta elk halfuurtje eens recht en maak elk uur een klein wandelingetje. Per dag mag je bovendien niet langer dan 6 uur neerzitten.

3.Krachttraining

Als je je rugspieren traint zullen ze je ruggengraat voor een groot deel ontlasten. Goed getrainde rugspieren kunnen rugklachten zelfs helemaal doen verdwijnen. Rugspieroefeningen hoeven maar 10 mintuten van je dag in te nemen, het duurt echt niet lang. Wil jij graag je rug verstevigen? Vraag dan raad aan je dokter of kinesist, zij kunnen je gepersonaliseerd advies geven.

4.Stretch je heupen

Meer bewegen is essentieel voor een pijnvrije rug, maar stretchen is minstens even belangrijk! Na het sporten zullen je spieren strakker worden. Strakke spieren kunnen pijn in je onderrug veroorzaken. Door je spieren te stretchen maak je ze langer. Hecht vooral aandacht aan je heupen, de ‘Pigeon pose’ en de ‘Lizard pose’ zijn twee stretchoefeningen die uitermate goed zijn voor je rug.

5.Doe je de rugoefeningen goed?

Die versterkende rugspieroefeningen moeten natuurlijk ook goed uitgevoerd worden. Als je een verkeerde techniek gebruikt kan je je rug zelfs nog meer belasten. Span je buikspieren altijd goed op en vraag raad aan je kinesist, sportleraar of dokter. Leer eerst de oefeningen goed uit te voeren voor je ze thuis alleen doet.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…