scrollTop top

Met dit trucje weet je of je het juiste goede voornemen koos

Met dit trucje weet je of je het juiste goede voornemen koos

Na een week feesten zijn tal van mensen weer begonnen met hun goede voornemens. Of die voornemens ook door iedereen gehaald zullen worden is natuurlijk maar de vraag. Bijna 6 op 10 Vlamingen komen immers hun goede voornemens niet na (bron: onderzoek sportclub David Lloyd). Daarvoor zijn tal van redenen, maar de voornaamste is wellicht dat velen lukraak een voornemen uitkiezen om niet uit de boot te vallen. Er bestaat nochtans een simpele manier om te bepalen wat jouw ideale goede voornemen zou kunnen zijn!

Intrinsieke motivatie is key

Het al dan niet slagen in je goede voornemens heeft alles te maken met (het gebrek aan) intrinsieke motivatie. Motivatie kan immers vanuit jezelf komen, en dus intrinsiek zijn, maar kan ook voortkomen uit een externe bron, bijvoorbeeld een beloning of een straf. In dat geval spreken we van extrinsieke motivatie.

Voor een goed voornemen moet je intrinsiek gemotiveerd zijn. Dat betekent dat het iets is dat je écht wil en volledig uit jezelf komt. Goede voornemens die gebaseerd zijn op extrinsieke motivatie, iemand anders die wil dat je iets (niet meer) doet, zijn vaak gedoemd om te mislukken. Je zult meer succes hebben als je je richt op een persoonlijke behoefte.

Wanneer ben je intrinsiek gemotiveerd?

Maar hoe weet je nu waarvoor je intrinsiek gemotiveerd bent? Gezien de vele goede voornemens die elk jaar weer mislukken, kan dat bepalen immers geen gemakkelijke opdracht zijn. Gelukkig bestaat er een simpel trucje waarmee je kan nagaan waar je intrinsieke motivatie ligt.

Truc: Je bent intrinsiek gemotiveerd voor iets zodra je merkt dat je jaloers bent en je het gevoel hebt dat je wat iemand anders doet ook wil.

Gaat je zus bijvoorbeeld drie keer week sporten en voel je je geërgerd wanneer ze haar voor de zoveelste keer incheckt in de fitness? Dan erger je je uiteraard niet aan je zus persoonlijk, maar wel aan het feit dat jij niet even vaak sport als zij. Dan weet je meteen dat ‘meer bewegen’ een ideaal goed voornemen voor je is. Vul dat voornemen dan meteen wel specifiek in. Je wil meer bewegen? Ga dan voortaan alvast 1 keer per week mee met je zus.

Jaloezie? Onderneem actie!

Jaloezie is uiteraard geen goede eigenschap, vandaar dat het extreem belangrijk is om meteen actie te ondernemen van zodra je jaloers bent over iets wat iemand anders doet. Achter die jaloezie zit echter een stevige portie intrinsieke motivatie verscholen en daarmee kom je ongetwijfeld heel ver.

De maand januari staat op Gezond.be volop in het teken van het dossier ‘Goede voornemens’. Of jullie nu willen afvallen, meer sporten, stoppen met roken etc., Gezond.be doet er alles aan om jullie te doen slagen. Het dossier, dat je hier kan bekijken, wordt doorheen de maand steeds verder aangevuld. 


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  241.378.348
 • Aantal
  doden
  4.912.352
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  1.292.887
 • Aantal
  doden
  25.797

Schrijf je in op “Gezond Vandaag” en ontvang de beste artikels dagelijks in je mailbox!