Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Meten is weten: hoe (on)gezond is jouw woning?

Camille
3 min read

De aandacht voor een gezonde levensstijl neemt toe. Gezond eten en lichaamsbeweging krijgen volop aandacht, maar ons huis wordt vaak vergeten. Is de lucht in ons huis eigenlijk wel gezond? Aangezien we doorgaans veel tijd binnenshuis doorbrengen, verdient ook deze vraag onze aandacht.

Luchtverontreiniging in huis

De lucht in ons huis is vaak verontreinigd zonder dat we het merken. De luchtkwaliteit is binnenshuis 10x slechter dan die van de lucht buiten. Deze luchtverontreiniging wordt veroorzaakt door onder andere:

  • Een te hoge luchtvochtigheid
  • Schimmelsporen in de lucht
  • Schimmelvorming
  • Huisstofmijt
  • Huisdieren
  • Sigarettenrook
  • Schoonmaak- en wasmiddel
  • Brandwerende gordijnen en tapijten

Ventileren is cruciaal

Voor een gezonde leefomgeving is goede ventilatie onmisbaar. Verontreinigde lucht kan namelijk gezondheidsproblemen opleveren zoals allergieën, hoofdpijn, huidproblemen en irritaties aan de luchtwegen. Op de lange termijn kan vervuilde lucht binnenshuis zelfs tot kanker gerelateerde ziektes leiden.

Ook een te hoge luchtvochtigheid kan tot problemen leiden. Dit kan zorgen voor condensatie, nare geurtjes en schimmelgroei. Deze schimmels zorgen vervolgens weer voor extra luchtvervuiling, waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt. Voortdurend goed ventileren is dus van groot belang. Oudere woningen hebben vaak kieren die automatisch voor wat ‘natuurlijke ventilatie’ zorgen. Nieuwe woningen zijn zo goed geïsoleerd dat de vervuilde lucht niet langer de weg naar buiten vindt en dat een ventilatiesysteem onmisbaar en zodoende ook verplicht is

Een centraal ventilatiesysteem

Wil jij er zeker van zijn dat de lucht in je huis overal schoon en gezond is? Dan is een centraal ventilatiesysteem ideaal. Zo’n systeem zorgt ervoor dat de binnenlucht op een gecontroleerde manier vervangen wordt door verse buitenlucht. Je zou kunnen zeggen dat je huis continu met verse lucht wordt gespoeld.

Meten is weten

Ieder huis en ieder huishouden is anders, daardoor verschilt de behoefte aan ventilatie. Om deze reden zijn er vraaggestuurde ventilatiesystemen verkrijgbaar met sensoren. Deze sensoren houden de luchtkwaliteit continu in de gaten en zorgen ervoor dat er precies voldoende geventileerd wordt. Er wordt gemeten op luchtvochtigheid, schadelijke VOC’s (vluchtige organische stoffen) en CO2. Zo wordt er automatisch meer geventileerd waar nodig. Doordat de ventilatie precies wordt afgestemd op de luchtvervuiling en luchtvochtigheid in huis, profiteer je van een optimale luchtkwaliteit en voorkom je onnodig energieverbruik. Er wordt op deze manier namelijk nooit overbodig geventileerd.

Meer info over gezond wonen? Ontdek het hier! »

www.renson.be

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…