Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Muggenbeten: Hoe word je gestoken?

Camille
3 min read

Vochtig weer en zwoele nachten, de ideale broeihaard voor muggen. Muggen worden aangetrokken door de geur van je lichaam. Vooral een warm en zweterig lichaam vinden ze aantrekkelijk. Sommige mensen trekken muggen aan, terwijl de andere er nauwelijks last van heeft. Hoe kan dat nu? Dat muggen van ‘zoet’ bloed houden of een voorkeur hebben voor mensen met bloedgroep O,  zijn fabeltjes.

Op deze pagina lees je meer over muggenbeten. Zo lees je niet alleen hoe de mug jou iedere keer weer kan vinden (zelfs als je in het donker in bed ligt!), maar ook hoe de mug je precies steekt.

Het detecteren van het doel

Voor we je meer vertellen over hoe de mug jou iedere keer opnieuw steekt, is het belangrijk om te vermelden dat alleen de vrouwtjes mug steekt. Je kunt dus nooit gestoken worden door een mannetjes mug, want enkel de vrouwelijke variant komt op mensen af. De vrouwtjes mug steekt je overigens niet voor niets, want dit doet zij om de proteïnen in jouw bloed op te kunnen nemen. Deze proteïnen zijn nodig voor het uitbroeden van haar eitjes, die ze ongeveer 48 uur na het steken ergens in het water legt.

De vrouwtjes mug detecteert haar doel ten eerste door haar reuk- en warmtereceptoren te gebruiken. Met deze receptoren kan ze bloedadertjes lokaliseren, waardoor ze jou kan steken. Daarnaast word je als doel van de mug ook visueel gedetecteerd, zelfs in een donkere ruimte. Veel mensen denken dat licht muggen aantrekt en ze je op deze manier vinden, maar dit is dus niet het geval.

Het steken van het doel

Heeft de vrouwtjes mug je eenmaal gevonden, dan is het tijd om je te steken. De mug doorboort de huid met haar zuigsnuit, die je het beste kunt vergelijken met een hele kleine injectienaad. In de ader die de mug doorboort, spuit ze een beetje speeksel. Dit speeksel bevat niet alleen een verdovend middel, maar ook een vaatverwijdend middel dat antistollingsmiddel bevat. Door het vaatverwijdende middel en het antistollingsmiddel in het speeksel, is het bloed gemakkelijker op te zuigen. Het speeksel van de mug zorgt ervoor dat de prik niet pijnlijk is en dat het bloed gemakkelijk opgezogen kan worden, maar het zorgt wel voor een vervelende jeuk die je bijna niet kunt bestrijden.

Waarom word jij altijd gebeten en niet de ander?

De mug komt waarschijnlijk af op het koolzuurgas dat wij uitademen, op zweet en andere lichaamsgeurtjes. De mug heeft gevoelige waarnemingsorganen en kan zijn prooi tot 30 meter afstand waarnemen. Mensen die vaak gestoken worden zweten wellicht meer. Bierdrinkers en mensen die donkere kledij dragen, hebben ook meer de kans om gestoken te worden. Muggen steken vrouwen over het algemeen liever dan mannen. Dit heeft mogelijk te maken met een verschil in hormonale stofjes die worden afgescheiden. Waarom dezelfde persoon altijd gestoken wordt, heeft vermoedelijk ook met lichaamswarmte te maken. De persoon met de warmste lichaamstemperatuur wordt het vaakst gestoken. 

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…