Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Nederlandse eieren besmet met fipronil… maar wat doet fipronil?

Elise
2 min read

In Nederland zijn 7 bedrijven geblokkeerd omdat de eieren fipronil zouden bevatten. Een hele hoop eieren met een bepaalde code (X-NL-40155XX) zullen vernietigd worden om te voorkomen dat consumenten de stof binnen krijgen. Wij geven even wat duidelijkheid over de stof, of het nu gevaarlijk is en waar het oorspronkelijk voor gebruikt wordt.

Fipronil tegen insecten

De stof is vooral terug te vinden in de bandjes die huisdieren dragen om vlooien en andere gedierte te elimineren. Het is dus een soort insecticide. Binnen de 24-28 uur kunnen vlooien bestrijd worden met fipronil. De stof wordt enkel gebruikt in bandjes voor honden en katten en wordt nooit gebruikt in de buurt runderen, varkens of gevogelte dat bestemd is voor consumptie. Ook wordt de stof soms gebruikt om planten te beschermen. In Amerika is fipronil een middel tegen houttermieten. De stof is wel erg gevaarlijk voor konijnen, vissen en sommige vogels.

Risico voor mensen

Volgens de Wereldgezondheidsorganistie (WHO) is fipronil ‘matig toxisch’. Dit betekent dat een contact met de stof kan leiden tot lichte irritaties, worst case scenario is lichte schade aan de nier, lever of schildklier. Een aanzienlijke dosis zou kunnen resulteren in misselijkheid, hoofdpijn en buikpijn. Maar er is geen reden tot paniek, want 1 ei dat besmet zou kunnen zijn met fipronil, bevat zodanig weinig van de irriterende stof dat het geen schadelijk effect zal hebben op een volwassene.

Om even te relativeren, enkel in Nederland zijn er bepaalde eieren die besmet waren, maar die zijn al allemaal uit de rekken gehaald en zullen vernietigd worden. Er is dus geen risico meer en al zeker niet in België. U kan gerust eieren kopen in de supermarkt!

Door Elise

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…