scrollTop top

Onderzoek: bestaat liefde op het eerste gezicht echt?

Onderzoek: bestaat liefde op het eerste gezicht echt?

Voor degenen onder ons die nog steeds in liefdessprookjes geloven, is dit waarschijnlijk het beste nieuws van de dag. Jullie zijn niet gek. Onderzoek bewijst nu dat liefde op het eerste gezicht wel degelijk bestaat.

Eerste seconden zijn doorslaggevend

Of je nu over straat wandelt of in een overvol café staat, soms passeert er iemand die meteen je aandacht trekt. Een team van wetenschappers deed onderzoek naar wat er in je hersenen omgaat wanneer dit gebeurt en wanneer je dus iemand voor het eerst ziet. Wat blijkt uit dit onderzoek? Onbewust heb je in de eerste seconden van een ontmoeting al besloten of je iemand leuk vindt of niet.

Onderzoek

Psycholoog Bastian Schiller monitorde het onbewuste proces dat we gebruiken om sociale gegevens te verwerken, zoals bijvoorbeeld iemand leuk vinden of niet. Hiervoor werd de zogeheten IA test gebruikt. Dit is een psychologische proef die de sterkte meet van iemands automatische associatie tussen kenmerken en concepten in het geheugen. Op deze manier werd de reactie op nieuwe mensen onderzocht.

Hieruit konden de onderzoeker en zijn team concluderen dat de eerste paar seconden van een ontmoeting cruciaal zijn. Je scant de persoon die op je pad komt en meteen weet je of je diegene interessant vindt of niet. Eindeloos daten en je best blijven doen om iemand leuk te gaan vinden, blijkt volgens het onderzoeksteam dus eigenlijk zinloos. Want onbewust heb je deze keuze al lang gemaakt!

Liefde op het eerste gezicht is dus geen fabeltje wat alleen voorkomt in Disney-films en romantische komedies maar bestaat dus echt (Dat wisten wij natuurlijk allang!).


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  231.188.893
 • Aantal
  doden
  4.740.152
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  1.233.723
 • Aantal
  doden
  25.554

Schrijf je in op “Gezond Vandaag” en ontvang de beste artikels dagelijks in je mailbox!