Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Snel & Simpel je Oven Reinigen: Dé ultieme tips!

Irma Kroon
6 min read

Het schoonmaken van je huis is niet een van de leukste klussen die er bestaat, en het reinigen van je oven behoort daar al helemaal niet toe. Een oven reinigen op een goede manier is niet eenvoudig en met de standaard schoonmaakmiddelen wordt het nooit helemaal netjes. Met onderstaande tips heb je je oven op een snelle en gemakkelijke manier helemaal schoon en weer netjes voor gebruik.

Starten met het schoonmaken

Om te beginnen moet je natuurlijk kruimels en andere etensresten verwijderen uit je oven. Dit kun je gewoon gemakkelijk doen met de beste stofzuiger of de beste kruimeldief, waardoor je snel de grootste viezigheid uit je oven hebt verwijderd. Vergeet hierbij de hoekjes en kiertjes vooral niet, aangezien hier vaak een groot aantal kruimels blijft liggen. Reviews van goede toestellen vind je zoals altijd op ReviewExperts.be.

Soda gebruiken om je oven schoon te krijgen

Nadat alle kruimels zijn verwijderd, wil je natuurlijk de oven helemaal schoon krijgen en een van de mogelijkheden is om hierbij soda te gebruiken. Soda is een ideale manier om je oven netjes te krijgen en om gelijktijdig vieze geurtjes te verwijderen.

Verwarm de oven voor op ongeveer 200 graden en zet een kommetje water met een kopje soda gemengd in de oven. Je kunt eventueel nog wat citroensap toevoegen voor een frisse geur. Laat dit ongeveer een half uur intrekken in de oven en ga vervolgens met een vochtige doek door je oven om het helemaal schoon te maken.

Snel & Simpel je Oven Reinigen: Dé ultieme tips!
Snel & Simpel je Oven Reinigen: Dé ultieme tips!

Een halve citroen als wondermiddel

Je hebt niet altijd dure schoonmaakmiddelen nodig om je oven helemaal schoon te krijgen, aangezien je met een aantal eenvoudige hulpmiddelen ook al een heel eind kan komen. Snijd bijvoorbeeld een halve citroen in plakjes en zet deze in een ovenvaste schaal met een laagje water en citroensap in een voorverwarmde oven.

Door de warmte van de oven zal het vocht en het citroensap verdampen en het vet van de wanden van de oven losweken. Laat het ongeveer tien minuten tot een kwartiertje staan en neem de wanden van de oven vervolgens af met een doek. Herhaal dit proces een paar keer voor een glanzend resultaat.

Azijn gebruiken

Voor een groot aantal aan schoonmaakklussen is azijn een wondermiddel: zo ook voor het schoonmaken van de oven. Voeg een kwart kopje azijn toe aan 1 kopje water en meng dit goed door elkaar.

Verwarm de oven voor op 100 graden en zet het kopje hier zo’n 20 minuutjes in. Daarna kun je met een vochtige doek de etensresten en viezigheid gemakkelijk verwijderen van de wanden van de oven.

Het ovenrooster ook schoon

Als je oven helemaal vlekvrij en zonder etensresten is, wil je natuurlijk dat het ovenrooster net zo schoon is. Er zijn een aantal gemakkelijke tips waarmee je het rooster met gemak schoon krijgt.

Allereerst kun je het rooster tussen twee natte kranten leggen: hierdoor wordt het vet opgenomen door het papier, waarna je het vuil en de viezigheid gemakkelijk kunt verwijderen.

Ook kun je het rooster in een vuilniszak met een kopje ammoniak doen en deze zak goed afsluiten. Als je het rooster op deze manier een nachtje laat staan kun je na het afspoelen van het rooster het vuil er gemakkelijk met een afwasborstel afhalen.

Glanzende ovendeur

De binnenkant van de oven is nu schoon en ook het ovenrooster ziet er weer als nieuw uit. Het laatste onderdeel dat resteert is de ovendeur. De glazen deur van de oven moet je met zachte doeken schoonmaken, aangezien je natuurlijk geen krassen op het glas wilt maken. Gebruik dus geen schuurspons, maar maakt een klein sopje met afwasmiddel en maak het met een vaatdoek schoon. Gebruik ovenreiniger op het glas en ook kun je eventueel wat glasreiniger gebruiken.

Hardnekkige vlekken op het glas van de ovendeur kun je ook verwijderen door een mengsel te maken met zuiveringszout en water. Breng dit mengsel aan op het glas, laat een kwartier intrekken en verwijder daarna met een zachte, vochtige doek. Vul daarna een verstuiver met azijn, spuit dit over het glas en laat wederom een kwartier inwerken. Veeg daarna de azijn weg met een zachte, vochtige spons en hierna is de ovendeur weer brandschoon en blinkend.

Voorkom een vieze oven

Natuurlijk maak je het liefst je oven zo min mogelijk schoon. Door gebruik te maken van deze handige tips hoef je het grote schoonmaakkarwei een stuk minder vaak uit te voeren. Let er bijvoorbeeld op dat je de ingrediënten in een ovenschaal legt in plaats van op het rooster, waardoor er minder kruimels en etensresten in de oven terecht komen.

Daarnaast is het slim om altijd gebruik te maken van bakpapier of aluminiumfolie, waardoor er ook geen vet en andere viezigheid terecht komt in de oven. voor sommige gerechten kun je ook een braadzak gebruiken om het spetteren te voorkomen.

Door Irma Kroon

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…