scrollTop top

Een paar uur staand werken per dag is gezond

Een paar uur staand werken per dag is gezond

Vele beroepen worden tegenwoordig uitgevoerd vanachter de computer. Daardoor zitten meer en meer werknemers de hele dag neer aan hun bureau. Soms is dit erg eenzaam, maar het kan ook negatieve gevolgen hebben op je gezondheid.

Nadelen zittend werk

Werknemers die meer dan 50 tot 85% neerzitten hebben meer kans op hart- en vaatziekten, ze voelen zich minder fit en zullen rug- en spierklachten krijgen. Dit is niet alleen vervelend voor de werknemer, maar hierdoor is er meer kans door (langdurige) afwezigheid op het werk. Daarom is het zeker ook de taak van de werkgever om een gezonde bedrijfscultuur te stimuleren. Niet alleen de attitude tegenover het lange neerzitten moet veranderen, er moeten effectief ook alternatieven op de werkvloer aanwezig zijn.

Statafels, rondlopen terwijl je belt of vergaderingen op een andere plek dan je vaste bureau zijn enkele manieren om minder vaak neer te zitten tijdens de uren. Wist je dat vergaderingen die al rechtstaand gevoerd worden, 34% sneller verlopen?[1]

Voordelen rechtstaand werk

Lange periodes neerzitten zorgt ervoor dat je spieren weinig beweging krijgen en stijf worden. Dit heeft een slechte invloed op je metabole processen (je stofwisseling) en dit kan leiden tot gezondheidsrisico’s.

Als je overschakelt naar rechtstaand werken, bepaalde taken uitvoert weg van je bureau of gewoon al wat vaker beweegt tussen het werken door, zal je enkele opmerkelijke verschillen opmerken. Je doorbreekt even de sleur en iedereen heeft nood aan pauze om daarna weer optimaal te concentreren. Door rechtstaand te werken of wat vaker de benen te strekken, zal je meer energie verbruiken. Je gebruikt je spieren om in aan je rechtstaande houding te werken. Dit kan een invloed hebben op je levensstijl en zou kunnen gelinkt worden aan een kleinere kans op overgewicht.

Afwisselend zitten en staan

Je bent veel meer geconcentreerd bezig met je werk als je rechtstaat omdat je niet wegzakt in je stoel en de groepsproductiviteit gaat er enorm op vooruit. Moet je neerzitten voor je job, dan kan je een zitbal overwegen. Je moet constant je evenwicht houden waardoor je alerter en actiever bent. Om de 2 uuur afwisselen kan ook een optie zijn of vraag je werkgever om te investeren in verstelbare bureaus, hierdoor kan je in de voormiddag rechtstaan en in de namiddag zitten voor bepaalde taken.

Zitgedrag per beroepssector

De  beroepen waar het meest wordt neergezeten op een volledige werkdag zijn te vinden in de sector van de automatisering, de zakelijke dienstverleningen en (vracht)vervoer en de transportsector.

In de horeca, gezondheidszorg en de landbouw, tuinbouw en visserij wordt het minst vaak neergezeten om te werken. [2]

Wil je zelf controleren of jouw sector of jouw beroep belastend is? Doe de test via de link en kom het meteen te weten.

Zit jij te veel neer tijdens de werkuren of na het werk? Doe de test!

[1] Bron : Onderzoek van de University of Missouri
[2] Bron : Jans Mp, Proper KI, HIldebrandt VH. Sedentary Behaviour in Dutch Workers: Differences Between Occupations and Business Sectors. Am J Prev Med 2007;33(6):450-454.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  240.047.637
 • Aantal
  doden
  4.891.466
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  1.279.869
 • Aantal
  doden
  25.747

Schrijf je in op “Gezond Vandaag” en ontvang de beste artikels dagelijks in je mailbox!