Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Peuters en hun melk

Olivier
3 min read

Vanaf de geboorte van je kindje, zorg je ervoor dat hij of zij alle voedingsstoffen binnenkrijgt die nodig zijn voor de groei en ontwikkeling. Je kiest voor borstvoeding  om je kindje te voorzien van alle benodigde voedingsstoffen. Wist je dat het immuunsysteem van je kindje zich pas volledig ontwikkeld rond het derde levensjaar? Daarom is het essentieel om je kind vanaf het begin borstvoeding te geven.

Melk als aanvulling

Wanneer je kindje 6 tot 12 maanden is, kan je kleine spruit eten beginnen ontdekken en mee aanschuiven aan tafel. Van 4 keer melkvoeding en een paar hapjes per dag, ga je naar een dagmenu met 3 hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch en warme maaltijd) en 3 tussendoortjes. Vanaf 8 maanden mag je baby ook granen eten, zoals tarwe, en kun je starten met brood.

Melk voor peuters

Ook melk voor peuters bevat veel gezonde elementen om je kindje te helpen groeien. Koemelk bevat eiwitten en calcium . Als je je kind de voordelen van melk wilt geven, hoeft dit niet altijd door middel van een bekertje melk te zijn. Je kan ook melk of afgeleide producten verwerken in puree, soep, saus of suikerarme pudding.

Extra toegevoegde voedingsstoffen om je kleintje te helpen ontwikkelen vind je in Olvarit Groeimelk met onder andere ijzer en vitamines A,C en D. Deze stoffen zorgen ervoor dat het immuunsysteem ondersteund wordt . Ijzer draagt ook bij aan een normale ontwikkeling van het brein.

Lust je peuter geen melk?

Sommige peuters worden moeilijke eters eens ze ontdekken welke lekkere (maar ongezonde) beloningen en snoepjes er bestaan. Als ze systematisch melk beginnen te weigeren, kan je bijvoorbeeld wat fruit toevoegen of een milkshake maken om je kind toch melk te geven. Door de aangepaste structuur of smaak is de melk niet meer herkenbaar voor een kind. Hierdoor zal je kleintje kunnen proeven van nieuwe voeding en het levert nog steeds de gewenste voedingsstoffen. Ook yoghurt kan je gerust aan je peuter geven want het bevat dezelfde voedingswaarde als melk. Laat ze vooral zelf experimenten met de lepel want de motoriek van peutertjes begint goed te evolueren rond tweejarige leeftijd.

Voedingsdriehoek voor peuters

Maar ook andere voedingsmiddelen kunnen je kindje helpen groeien en ontwikkelen. Een evenwichtig patroon en de juiste verhoudingen zijn net als bij volwassen van toepassing op peuters. Suiker- en vetrijke voeding is eerder een uitzondering en is niet essentieel voor de ontwikkeling . Met mate genieten is hier de boodschap. Denk ook aan de inname van voldoende vocht. Groeimelk kan een onderdeel zijn van het ontbijt, het middag- of avondmaal. Maar ook als tussendoortje is het ideaal voor het opnemen van vocht. Tussendoor moet een kind wel nog steeds voldoende drinken. Water spant nog steeds de kroon, maar een peuter mag ook af en toe een fruit- of groentesapje of ongezoete thee.

 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…