Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Rendementsverhogende tips bij het sportief fietsen

6 min read

Wanneer je sportief fietst wil je natuurlijk je energie zo goed mogelijk gebruiken, dit betekent dat je je rendement zo hoog mogelijk wil hebben. Er zijn gelukkig een aantal manieren waarop je je rendement makkelijk kunt verhogen, zonder dat dit al te veel moeite kost. Zo heb je extra energie om langer door te gaan.

1. Een optimale positie

Ten eerste is het belangrijk goed op je fiets te zitten. Dit lijkt natuurlijk logisch maar veel mensen nemen een verkeerde positie aan waardoor ze pijn en soms zelfs blessures krijgen. Zoals je zult begrijpen zal je rendement niet optimaal zijn wanneer je niet in de optimale positie zit.

2. Carbon fiets inlegzolen

Met deze op maat gemaakte zolen heb je tot 6,9% meer rendement. Wanneer je fietst verlies je een deel van je rendement door de torsie van je voet. Dankzij deze speciale zolen gaan je voeten minder torsen waardoor al het gewicht op de pedalen komt, hierdoor is je rendement een stuk hoger. Er bestaan ook speciale inlegzolen gemaakt van glasvezel of gewone carbon inlegzolen, deze worden echter niet op maakt gemaakt en zijn dan ook goedkoper dan de carbon inlegzolen op maat. Deze zijn redelijk duur, maar dan ook het neusje van de zalm. Het grote voordeel van al deze inlegzolen is dat je ze gratis kan uitproberen. (Glasvezels en carbon inlegzolen: 6 weken; Carbon inlegzolen op maand: enkele maanden).

3. Goede fietsbroek

Een speciale fietsbroek zorgt ervoor dat je geen huid irritatie krijgt en dat deze goed kan ademen. Belangrijk is dat je geen slip draagt. Vooral bij vrouwen is het delicater. Er is ook verschil tussen een dames- en herenbroek. Je moet ze zeker passen. Ook zit een fietsbroek erg comfortabel tijdens het bewegen, in tegenstelling tot een andere sportbroek van katoen bijvoorbeeld. Daarnaast is het heel belangrijk om je fietsbroek ze wassen met vloeibaar wasmiddelen en geen wasverzachter. De poriën van de broek zijn speciaal ontwikkeld om het zweet naar buiten te dringen. Door je broek te wassen met het verkeerde middel gaat dit ten koste van de techniciteit.

4. Gepast zadel

Je zadel is natuurlijk ook erg belangrijk, zorg dat deze van een goede kwaliteit is en vooral niet te zacht. Een goed zadel zorgt voor een goede houding en dus een hoger rendement. Geen paniek, een goed zadel hoeft niet duur te zijn. Niet te breed.

5. Schoenen

De beste manier om nieuwe schoenen te passen is door 2 fijne kousjes over elkaar te dragen. Koop nooit schoenen die te strak zitten, je moet altijd je tenen kunnen bewegen. Een goede schoen voorkomt natuurlijk ook pijn en verhoogt je rendement.

6. Handschoenen en lange broek

Draag handschoenen met gel, vooral in de winter, voor extra demping  en warmte aan de vingers. Wanneer je deze niet draagt krijg je eerder koude vingers waardoor het sturen moeilijker en pijnlijker wordt, ook moet je je zo comfortabel mogelijk voelen om je rendement te maximaliseren. De handschoenen beschermen daarnaast ook je gewrichten. Is het onder de 15 graden? Dan is het aangeraden een lange broek te dragen voor extra warmte en comfort.

7. Voorkom koude voeten

Een trucje om je voeten lekker warm te houden is een kousje aan te doen, hier omheen een plastic zakje te doen en hier over nog een kousje aan te trekken. Op deze manier blijven je voeten warm tijdens het fietsen. Wanneer je koude voeten hebt zal je rendement lager zijn omdat het moeilijker is goed te trappen.

8. Banden

Het type band heeft veel invloed op je rendement. De meeste professionals rijden met 27-28 c op kasseien om een groter comfort te hebben. Er is een grote keus uit banden dus neem degenen die het beste passen bij jouw doel. Fiets je bijvoorbeeld elke dag of maar af en toe, ga je vaak de bergen in of blijf je op platte wegen… Elke situatie is anders. Bij de gewone fietsen wordt er gereden met banden van 25 c in plaats van 23 c. Nieuwe fietsen worden zelfs al direct afgemonteerd op 25 c (mm).

9. Het onderhoud van je fiets

Maak je fiets nooit schoon met een hoge druk reiniger omdat je dan al het vet uit de draaiende elementen (wiel, ketting etc.) spuit. Je fiets zal daardoor minder soepel rijden en logischerwijs verlaag je hiermee je rendement. Ontvet ook niet telkens je ketting, wanneer het vet eruit is krijg je dit er niet terug in, en ook hierdoor zal je rendement minder worden.

Ook producten zoals Dreft kun je het beste vermijden omdat dit nogal agressief is. Naaimachine olie is bijvoorbeeld wel erg handig voor het onderhoud van je fiets. Met name voor de remklauwen en de draaipunten van de derailleurs. Kies het best om een specifiek fietsschoonmaakproduct te gebruiken. Je kunt alsook auto shampoo en een zachte spons gebruiken om je fiets schoon te maken. Vergeet vooral niet je pedalen in te smeren, dit is erg belangrijk als je je rendement wil verhogen.

Conclusie

Met deze tips kun jij makkelijk je rendement verhogen tijdens het fietsen en dus je energie optimaal gebruiken. Ook voorkom je hiermee vervelende pijn tijdens en/of na het fietsen.

Wil je hier graag meer over weten? Bikesolutions helpt je graag verder. »

Bron: Bikesolutions, Fietscomfort voor competitieve – en recreatieve fietsers.

Verschueren Isabel – Coudeveldt 17 – 8490 Varsenare – 0496 170 770 – www.bikesolutions.be – info@bikesolutions.be

Bikesolutions
Door Bikesolutions
Gezondheid

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…