Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Roddelen op het werk: hoe hou ik me erbuiten?

Camille
2 min read

Roddels op de werkvloer kosten vaker mensen hun baan dan je wellicht denkt. Wanneer roddels in de lucht hangen, kan dat de sfeer op de werkvloer flink verzieken. Niemand zal zeggen van roddelen te houden, maar toch maakt bijna iedereen er deel van uit.

Hoe schadelijk is roddelen?

Roddelen, we doen het allemaal wel eens. Voor sommigen kan roddelen een manier zijn om vrienden te houden, met het roddelen steun vinden bij anderen, goed te liggen in de groep, frustraties af te reageren… Maar dan wel op de kap van een ander.  De vraag is dan, wat doe je wanneer je vindt dat dit geroddel problematisch begint te worden?

Roddelen kan heel schadelijk zijn, doordat het kan evolueren naar pesten. Het is dus belangrijk dat je even kijkt naar de intentie van de roddelende groep. Als het roddelen slechts af en toe gebeurt, dan kan je ervoor kiezen om je even te verwijderen van de groep en gewoon niet meedoen. Indien het roddelen erg vaak voorkomt, kies er dan voor om op te komen voor de ander.

Met deze 5 tips kan je roddelen voorkomen

1. Neem afstand

Als de frustraties zo hoog oplopen dat je het liefst naar een andere collega toeloopt om daar je verhaal te doen, dan is het goed om even afstand te nemen van de situatie. Neem even pauze of haal een glaasje water en ga dan terug naar je eigen werkplek.

2. Voorbeeldfunctie

Geef het goede voorbeeld en wees transparant. Veel roddels ontstaan vanuit een behoefte aan controle. Mensen willen weten wat er speelt.

3. Denk aan de gevolgen

'Bezint eer ge begint'. Denk aan de gevolgen van het roddelen. Het is ook heel slecht voor jouw reputatie. Daarmee verspeel je niet alleen geloofwaardigheid bij je collega's, maar loop je ook het risico dat carrièrekansen je ontnomen worden.

4. Verontschuldig je

Heb je je in het verleden toch vaak schuldig gemaakt aan roddelen, verontschuldig je dan en maak jouw collega’s duidelijk dat je inziet dat je verkeerd bezig was.

5. Grijp in

Durf anderen erop aan te spreken als je ze hoort roddelen of meld het bij jouw leidinggevende, wanneer je vermoedt dat er een zondebok ontstaat.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…