Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Ruzie met je partner? Zo pak je het aan

Anja
5 min read

Problemen binnen een vaste relatie hoeven niet altijd direct het einde van een relatie tot gevolg te hebben. Je kunt namelijk eerst proberen om de struikelblokken samen op te lossen. De wijze waarop je met conflicten binnen een relatie omgaat, kan vaak zelfs erg constructief zijn. Dit neemt overigens niet weg dat ruzie met je partner geen stress, spanningen en angst met zich mee zal brengen. Op het moment dat een ruzie echter weer op is gelost, kan deze de relatie juist sterker maken.

Op een goede manier ruzie maken met je partner is eigenlijk een ware kunst. Op het ogenblik dat er genoeg vertrouwen en respect is, kunnen partners onderling van mening verschillen zonder bang te hoeven zijn voor de minder prettige gevoelens die hier doorgaans mee gepaard gaan. Om je te helpen om op een gezonde manier ruzie te maken met je lief hebben we een aantal tips en adviezen voor je op een rijtje gezet.

1. Durf te confronteren

Indien er je iets dwars zit dan moet je je gevoelens niet wegstoppen, maar je partner ermee durven te confronteren. Wanneer je dit niet doet dan loop je namelijk een reële kans dat het probleem groter wordt. Hoe langer je je mond houdt over de dingen die je dwars zitten, hoe groter dit uiteindelijk voor je wordt. Beter spreek je dan ook je ergernissen uit tegenover je partner, maar leg daarbij wel altijd rustig en duidelijk uit wat daar de reden van is.

2. Leer ook luisteren

Niet alleen je ergernissen kenbaar maken is belangrijk, maar eveneens je bereidheid tot aandachtig luisteren naar het verhaal van je partner. Op die manier zul je immers een betere kijk op het totaalbeeld van de ruzie krijgen. Door je partner ook zijn, of haar, zegje te laten doen, laat je bovendien zien dat je respect hebt voor de mening en het perspectief van je lief.

3. Blijf altijd respectvol

Als je ruzie maakt met je partner dien je altijd op een aantal aspecten te letten:

  • vermijd agressie:
  • voorkom belediging van je partner,
  • ga niet schelden,
  • voorkom sarcasme,
  • wees niet onverschillig,
  • vermijd stemverheffingen,

Op het moment dat de ruzie gepaard gaat met heftige emoties dan kun je beter het gesprek direct afbreken en voorstellen dit later, als jullie beide weer zijn gekalmeerd, weer op te pakken.

4. Vermijd vijandigheid

Zelfs als je ruzie maakt met je lief, dan wil dit nog niet zeggen dat hij, of zij, je vijand is. Om die reden dien je altijd vertrouwen te houden, zelfs wanneer je partner je heeft gekwetst. Door een vriendelijke opmerking te maken, een keertje te glimlachen of een gepast grapje te maken, kan vaak helpen om de ontstane spanning voor een belangrijk deel te relativeren.

5. Excuses en vergeving

Als je ruzie maakt met je partner moet je soms je trots opzij zetten en oprecht je excuses aanbieden of je partner te vergeven voor de dingen die hij, of zij, heeft gedaan. Je dient uiteraard ook altijd je eigen fouten te erkennen als dat nodig is. Natuurlijk is erkenning van fouten ook iets dat je van je partner mag verwachten. Op het moment dat beide partners in staat zijn om het weer goed te maken en elkaar te vergeven, dan kom je binnen de relatie minder snel vast te zitten.

6. Vragen voor duidelijkheid

Door elkaar vragen te stellen kun je bepaalde situaties eerder verduidelijken dan wanneer je je alleen maar focust op eventuele bewijzen van schuld of onschuld. Wanneer je partner merkt dat je moeite doet om zijn, of haar, standpunten te begrijpen, zal erg eerder rust komen in het gesprek. Bovendien zal het op deze manier veel eenvoudiger zijn om samen met je lief naar een oplossing te zoeken en het probleem op de juiste wijze aan te pakken. Bij voorkeur leg je dus niet het accent op de ruzie, maar wel op het probleem dat daaraan ten grondslag ligt. Je kunt bijvoorbeeld een goed onderbouwde oplossing voorstellen en op zoek gaan naar een compromis.

7. Deskundige hulp inschakelen

Een ruzie met je partner kan in bepaalde gevallen erg ingewikkeld zijn. In bepaalde gevallen zal het dan ook niet meevallen om er samen met je lief uit te komen. In dat geval is het verstandig om deskundige hulp in te schakelen. Hierbij kun je onder andere denken aan relatietherapie om de situatie beter in beeld te krijgen, maar eveneens een manier te vinden om de problemen uit de weg te ruimen. Door dieper in te gaan op de spelende problemen, kunnen jullie jezelf en je relatie nog een kans geven.

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…