Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Handige gesprekstechnieken

Camille
2 min read

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt: een gesprek valt stil en je weet écht niet meer wat te zeggen. Vooral als je oprecht geïnteresseerd bent in iemand, weet je plots helemaal niets meer om te vertellen. Niets is ongemakkelijker, daarom hebben we voor jou enkele technieken klaar liggen.

Stel open vragen

Door open vragen te stellen laat je de ander toe om een uitgebreid antwoord te geven en creëer je een mogelijkheid om hierop door te vragen. Daarentegen is een gesloten vraag absoluut te vermijden, omdat je gesprekspartner enkel kan antwoorden met ja of nee waardoor het gesprek vlug beëindigd raakt.

Open vragen beginnen met:

  • Hoe
  • Wat
  • Wanneer
  • Waarom
  • Wie

‘Waarom’ – vragen

Als je zelf niet meer weet wat te vertellen, probeer dan de vraag ‘Waarom te stellen’. Dat is toepasbaar op bijna alles wat mensen te vertellen hebben. Toon interesse in de ander door middel van vragen te stellen. Overdrijf hier natuurlijk niet mee, anders kom je over als een klein kind.

Persoonlijke anekdotes/verhalen

Meestal krijg je stiltes met personen die je oppervlakkig kent,  dat komt voornamelijk doordat je gesprekspartner nog geen idee heeft wie je werkelijk bent. Vertel daarom een kort verhaal waarin jouw kwaliteiten naar boven komen. Meestal begint het verhaal met ‘ Dat doet mij denken aan…/Dat herinnert mij dat…’ Pas hier wel mee op dat je niet over jezelf gaat opscheppen.

Actief luisteren

Leef je mee in het verhaal van de ander door middel van oogcontact, knikken, gezichtsuitdrukking en lichaamshouding. Het doel van actief luisteren is vooral het wederzijds contact te verbeteren

Samenvatten

Nog een techniek die je kan toepassen als er een gesprek plots stil valt, is het gesprek samenvatten en hierover een vraag stellen. Op die manier toon je interesse in je gesprekspartner en kijk je of je het gesprek goed begrepen hebt.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…