Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Dít is waarom je een snijplank altijd in de vaatwasser moet doen

Irma Kroon
6 min read

Op een snijplank wordt van alles gesneden; van vlees tot groenten en van kruiden tot vis. Een groot aantal mensen maken na het snijden de snijplank met de hand schoon. Dit is echter niet slim om te doen, aangezien je hiermee niet alle bacteriën kwijtraakt. Door de snijplank met de hand te wassen blijven deze dus zitten, waardoor je de volgende keer met een vieze snijplank begint met snijden. Waarom moet je dus altijd een snijplank in de vaatwasser doen? Dat lees je hieronder in het artikel.

Gleufjes in het oppervlak van een snijplank

Aangezien snijplanken vooral gebruikt worden om op te snijden, ontstaan er in de loop van de tijd kleine gleufjes in een plastic snijplank. Deze kleine gleufjes zijn voor bacteriën een ideale plek om zich te verstoppen en te blijven zitten. Was je vervolgens de snijplank met de hand af; dan is de kans er groot dat je deze niet helemaal schoon krijgt. Je kunt namelijk niet alle bacteriën met de hand uit de gleufjes krijgen, waardoor deze op de snijplank blijven zitten.

Met een vaatwasser lukt het wel om goed schoon te maken in deze gleufjes, waardoor de snijplank een stuk hygiënischer wordt. Dit is een van de belangrijkste redenen om de snijplank altijd in de vaatwasser te doen en dus niet met een sopje met de hand schoon proberen te maken.

Een houten snijplank gebruiken in plaats van een van plastic

Veel dan gebruikte snijplanken zijn van plastic gemaakt, waar gemakkelijk gleufjes in ontstaan. Maar er bestaan uiteraard ook snijplanken gemaakt van hout. Het hout zorgt er vaak voor dat de bacteriën worden geabsorbeerd en op den duur afsterven.

Houten snijplanken zijn daarom wel goed met de hand te wassen en hoeven niet in de vaatwasser geplaatst te worden. Het is sowieso niet slim om dit type snijplank in de vaatwasser te zetten, aangezien de kans groot is dat ze krom trekken en daarna bijna onbruikbaar zijn.

Zorg er wel voor dat je de houten snijplank grondig schoonmaakt met schoonmaakmiddel en daarna ook goed afspoelt en afdroogt. Hierdoor wordt de kans op bacteriën en ander viezigheid zo klein mogelijk gehouden.

Verschillende snijplanken hebben in je keuken

Een andere tip om snijplanken goed schoon te houden in je keuken, is om meerdere snijplanken te hebben. Door deze goed te ordenen, bijvoorbeeld door verschillende kleuren planken te gebruiken, kun je ze ook voor aparte doeleinden gebruiken.

Je kunt er bijvoorbeeld ook zelf stickers op plakken om goed bij te houden welke plank je waarvoor gebruikt. Zo kun je de ene snijplank bijvoorbeeld gebruiken om alleen vlees of vis op te snijden, terwijl je de andere snijplank gebruikt voor groenten en fruit. Op deze manier wordt de verspreiding van verschillende soorten bacteriën tegen gegaan en heb je schonere planken.

Snijplanken ontsmetten

Een andere manier om een schone en hygiënische keuken te behouden, is om de snijplanken eens in de zoveel tijd goed te ontsmetten. Het is slim om dit wekelijks, of zelfs een paar keer per week te doen. De meest effectieve manier om de snijplanken te ontsmetten is door een oplossing te maken van één eetlepel bleekmiddel, met chloor, en een halve liter water.

Laat dit middel vervolgens ongeveer een half uur intrekken en spel de snijplank vervolgens af. Ook kun je hiervoor bijvoorbeeld azijn of een ander middel met antibacteriële functie gebruiken.

Nare geurtjes verwijderen van het oppervlak

Ook al was je de snijplank altijd grondig in de vaatwasser en ontsmet je deze elke week; alsnog kan het voorkomen dat de snijplank op den duur niet meer zo fris ruikt. Als een snijplank bijvoorbeeld vooral gebruikt wordt om vis op te snijden, kan deze geur blijven hangen.

Je kunt dan een stuk keukenpapier met citroensap besprenkelen en de plank hiermee insmeren. Ook kun je gewoon met een schijfje citroen over het oppervlak gaan om hetzelfde effect te verkrijgen. Daarna ruikt de snijplank weer heerlijk fris en is klaar voor gebruik.

Besmetting van snijplanken voorkomen

Niemand zit natuurlijk te wachten op een besmetting en een bijkomende mogelijke voedselvergiftiging. Naast bovenstaande tips is het daarom ook verstandig om de snijplanken op den duur te vervangen. Net als met andere keukenspullen zit er namelijk een bepaalde houdbaarheid aan de planken, waardoor je ze soms moet vervangen. Zeker als ze erg vies zijn of er barsten in zitten, is het slim om eens een keer nieuwe snijplanken aan te schaffen.

Als je namelijk te lang doorwerkt met oudere planken, wordt het steeds lastiger om deze goed schoon te krijgen en wordt de kans op een bacteriële besmetting vergroot. Ben je van plan nieuwe snijplanken aan te schaffen? Kies dan voor snijplanken van hard kunststof of rubber, aangezien deze vaak het meest hygiënisch zijn en er minder snel gleufjes in ontstaan.

Door Irma Kroon

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…