Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Symptomen menopauze

Camille
4 min read

Wanneer de vruchtbare periode van een vrouw bijna voorbij is, rond haar 50ste jaar, zal ze de eerste tekenen van de overgang ervaren. De eierstokken produceren minder hormonen waardoor je een aantal klachten kunt krijgen. Omdat de hormoonbalans opeens gaat veranderen kan je lichaam hier sterk op reageren. De overgang duurt vaak een aantal jaar, maar de klachten kunnen eerder beginnen en pas jaren na de menopauze overgaan. Aangezien elk lichaam anders is zal deze periode door iedere vrouw anders worden ervaren.

Hoe kun je merken dat de overgang er aan komt?

Er zijn meerdere dingen die er op wijzen dat de menopauze eraan komt. Ten eerste weet je dat je rond je 50ste in de overgang zult gaan, tenzij de overgang eerder begint, zoals bij sommige vrouwen het geval is. Maar de klachten die met de menopauze gepaard gaan treden in de meeste gevallen op voor de vruchtbare periode totaal over is.

Elke vrouw ervaart de menopauze anders, en de klachten en de frequentie hiervan zullen dan ook verschillen. Ten eerste krijgen vrouwen een onregelmatige menstruatie, hiernaast kun je ook last krijgen van opvliegers, vermoeidheid, gewichtstoename en stemmingswisselingen bijvoorbeeld. Op de volgende lijst staan een aantal klachten die in verband staan met de veranderingen van je lichaam in deze periode. Het kan zo zijn dat je maar een aantal klachten hiervan hebt, of er erg weinig van merkt.

Veel voorkomende klachten / symptomen zijn

 • Minder libido
 • Vaginale droogheid
 • Uitvallen van het haar
 • Moeite met concentreren
 • Slecht slapen
 • Duizelig zijn
 • Angstig zijn
 • Je opgeblazen voelen
 • Prikkelbaar zijn
 • Hoofdpijn hebben
 • Droge huid hebben
 • Misselijk zijn
 • Veel zweten (vooral tijdens de nacht)
 • Snel ik paniek raken
 • Pijnlijk of bloedend tandvlees
 • Andere lichaamsgeur krijgen
 • Incontinentie

Hiernaast kun je ook last hebben van andere symptomen, ieder lichaam reageert namelijk anders op de hormoon veranderingen.

Opvliegers

Één van de meest bekende symptomen van de menopauze is het hebben van opvliegers. Dit is vaak ook het eerste waar men aan denkt als het gaat over klachten tijdens de overgang. Het merendeel van alle vrouwen in de overgang heeft last van het plotseling warm krijgen. Soms valt de opvlieger mee en zul je alleen wat rode wangen krijgen, maar is sommige gevallen kun je flink gaan zweten. Opvliegers kunnen zowel overdag als ’s nachts plaatsvinden.

Je kunt er weinig aan doen, ga rustig zitten en neem een slok fris water terwijl je wacht tot je opvlieger over is. Vergeet niet dat bijna alle vrouwen hier in hun leven mee te maken krijgen, dus schaam je vooral niet. Het is heel normaal dat je lichaam zo reageert op de veranderingen die plaatsvinden tijdens deze periode van je leven.

Stemmingswisselingen

Ook dit is een bekend symptoom of klacht van de overgang. Je kunt van erg blij tot zeer triest gaan in een paar minuten. Het is dan ook niet zeldzaam dat een vrouw tijdens de menopauze zonder reden in tranen uitbarst. Het is niet altijd makkelijk hiermee om te gaan, omdat je je stemming niet onder controle hebt. Zorg ervoor dat je familie en vrienden weten dan je in de overgang zit en dat dat de reden is voor je stemmingswisselingen. Dit kan misverstanden en eventuele ruzies voorkomen waardoor je minder gestrest zult zijn.

Depressie en angst

De overgang kan emotioneel zwaar zijn voor een vrouw, ten eerste omdat het het einde van de vruchtbare periode betekent en ten tweede omdat de klachten erg zwaar en vermoeiend kunnen zijn, zowel lichamelijk als mentaal. Angst en depressie zijn daarom klachten die vaak optreden wanneer je je minder zeker voelt (omdat je opeens een opvlieger krijgt op je werk bijvoorbeeld) of wanneer je last hebt van stemmingswisselingen.

Wanneer je je depressief of angstig voelt is het belangrijk hier met iemand over te praten. Leg aan je partner uit hoe je je voelt en vraag je huisarts om advies. Het is in veel gevallen mogelijk over deze gevoelens heen te komen als je goed geholpen wordt.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…