scrollTop top

Tabak en alcohol: een dodelijk huwelijk

Tabak en alcohol: een dodelijk huwelijk

Alcohol is zodanig ingeburgerd in ons dagelijks leven, dat de meeste onder ons vergeten dat het drinken van alcohol helemaal niet zonder risico is.

Alcohol vergroot de kans op kanker

Uit onderzoek blijkt dat het drinken van alcohol minstens 7 verschillende kankers kan veroorzaken: mond-, slokdarm-, keel-, strottenhoofd-, lever- dikke darm-, en borstkanker. Zelfs mensen die met mate drinken, lopen een verhoogd risico. Hoe meer je drinkt, hoe groter de kans dat er kanker ontstaat. Net daarom wordt aangeraden om het gebruik van alcohol  te beperken.

Waarom is alcohol zo schadelijk voor de gezondheid?

Er zijn meerdere effecten van alcohol op jouw lichaam:

 • Als je alcohol inneemt, moet jouw lichaam dit afbreken en verwerken. De stoffen die hierdoor vrijkomen zijn kankerverwekkende stoffen.
 • Alcohol brengt schade toe aan jouw lever. Gezond leverweefsel wordt langzaamaan vervangen door littekenweefsel. Na een tijdje werkt de lever onvoldoende. Leverkanker is vaak een gevolg hiervan.
 • Alcohol zorgt ervoor dat bepaalde hormonen (bv. oestrogeen) in het lichaam extra worden aangemaakt. Hoge hoeveelheden oestrogeen in het lichaam kan de kans op borstkanker doen stijgen.

Wat als je alcohol drinkt én rookt?

De combinatie van beide factoren verhoogt de kans op kanker aanzienlijk. Kankerverwekkende stoffen afkomstig van een sigaret, worden sneller geabsorbeerd in de mond en keel als er op hetzelfde moment alcohol gedronken wordt. Dit is één van de redenen waarom mensen die roken én drinken sneller weefselschade ontwikkelen. Wat uiteindelijk kan leiden tot ontstaan van kanker op die plaatsen.

Wat is als ik stop met het drinken van alcohol?

Als je een totale alcohol-stop invoert, zal het risico op kanker dalen na enkele jaren. Er blijft echter wel een risico bestaan, afhankelijk van je levenslange blootstelling aan andere risicofactoren. Belangrijk om te onthouden is dat alcohol drinken én roken de slechtste combinatie is voor jouw gezondheid. Om de kans op kanker zoveel mogelijk te doen dalen, stop je best met beide ongezonde gewoontes.

*Bron:
WHO: European Code Against Cancer

www.tourneeminerale.be
http://www.kanker.be/kankerpreventie/minder-alcohol-drinken


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  230.267.528
 • Aantal
  doden
  4.725.780
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  1.231.523
 • Aantal
  doden
  25.543

Schrijf je in op “Gezond Vandaag” en ontvang de beste artikels dagelijks in je mailbox!