Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Is té lang zitten het nieuwe roken?

Camille
4 min read

Roken is ongezond, daar is iedereen het over eens. Het veroorzaakt kanker, je conditie gaat erop achteruit, hart- en vaatziekten ontwikkelen zich sneller en je hebt veel meer kans om vroegtijdig te sterven. Nare gevolgen van een ongezonde levensstijl.

Maar zit jij de hele dag neer op kantoor, zonder even pauze te nemen en je benen te strekken? Of zit je heel vaak uren aan een stuk achter de pc of voor de tv, dan ben je even vatbaar voor deze opgenoemde ziekten als een roker. Dat is even schrikken, hè…

De zitcultuur

Een lange periode neerzitten terwijl je een lichte activiteit uitvoert, wordt ook wel ‘sedentair gedrag’ genoemd. Je doet wel iets, maar je verbruikt heel weinig energie. Dit kan bijvoorbeeld een hele werkdag zijn, maar ook vaak in de auto zitten, gamen of lessen volgen. Tegenwoordig wordt onze werkcultuur vaak een zitcultuur genoemd omdat een werknemer gemiddeld 9 uur per dag neerzit. Dat is zo’n 55% van je dag dat je op een stoel zit. Vaak gaat de werknemer naar huis en ploft hij of zij daar ook snel in de zetel voor de rest van de avond.

Net als de verslaving bij roken, is sedentair gedrag eigenlijk een levensstijl. Het kan wel zijn dat je elke dag gaat sporten, maar als je daarnaast uren aan een stuk stilzit, heb je nog steeds een sedentaire levensstijl. Denk aan rookpauze’s, als je tijdens je werkpauze ook gewoon weer op een andere bankje gaat zitten, ben je niet goed bezig.

Gezondheidsrisico’s van een sedentaire levensstijl

Volwassenen zullen meer spier- en gewrichtspijn ervaren, ze hebben meer kans op diabetes type 2 en de kans op bepaalde soorten kankers (darm-, baarmoeder- en longkanker) verhoogt. Maar niet alleen volwassenen ervaren gevolgen van het zittend-de-dag-doorbrengen.

Ook kinderen en jongeren die bijvoorbeeld de heel dag op de school neerzitten, zonder van lokaal te wisselen of zonder genoeg beweging tijdens de speeltijd, zullen last hebben van hun spieren, ze slapen slechter en ze voelen zich minder goed in hun vel. Opnieuw is het belangrijk om op te merken dat dit de gewoonten zijn tijdens de dag. Als je kind veel sport, maar de school geen proactieve maatregelen neemt om de leerlingen genoeg te laten bewegen tussen de lessen door, ben je weer bij af.

Schermtijd en sedentair gedrag

Het aantal uren schermtijd stijgt enorm, met als gevolg meer neerzitten.

  • Meer dan 50% van de volwassen zijn meer dan 2 uur bezig met een schermpje.
  • Wist je dat 9 op de 10 jongeren meer dan 2 uur per dag op een scherm kijkt tijdens de week en tijdens het weekend is dit 100% van de jongeren.
  • En zelfs 4 op de 10 kleuters heeft meer dan 2 uur een schermpje in zijn of haar handen gedurende het weekend.

Daarom is het belangrijk om vanaf de eerste levensjaren het aantal uren voor de tv te beperken. Sedentair leven wordt aangeleerd, als mama en papa het doen, zal je kind al snel het voorbeeld volgen en nemen ze deze slechte gewoonte mee in hun volwassen leven.

Deze slechte en ongezonde levensstijl komt het meest voor in de volgende categorieën : meisjes tegenover jongens van dezelfde leeftijd (die dan wel meer aan een scherm gekluisterd zijn per dag), mensen zonder partner zitten meer stil en volwassenen met een hoger opleidingsniveaus. Zit jij vaak en te lang neer? Of denk je dat je kinderen wat meer beweging kunnen gebruiken? Doe dan de test om te weten te komen hoe actief jij écht bent. >>>

Zit jij teveel stil? Doe de test!

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…