Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Test: ben jij gemakkelijk te verleiden?

Anja
4 min read

Het leven zit vol met verleidingen. Niet alleen lopen er geweldig interessante mensen rond die wellicht binnen een ommezien je hart kunnen veroveren, maar er zijn ook allerlei verlokkingen waar je eventueel voor zou kunnen zwichten. Om erachter komen of je snel te verleiden bent, kun je jezelf een aantal stellingen voorleggen en aan de hand van de gegeven antwoorden zelf bepalen of je snel overstag gaat of niet.

Morele kwesties

Om verleid te worden, zul je soms je moraal moeten laten varen. Denk maar eens aan de situatie waarin je op date wordt gevraagd door een erg aantrekkelijke persoon, terwijl je al in een relatie zit, maar je lief een poosje niet aanwezig is. Je kunt jezelf afvragen of je dan op de avances van deze persoon in kunt gaan of dat je beter kiest voor trouw zijn aan je relatie.

Verder zou je je af kunnen vragen of je je lief sowieso zou kunnen bedriegen. Sommige mensen, die in een vaste relatie zitten, zouden bijvoorbeeld verleid kunnen worden door een knap uiterlijk of een bepaald persoonlijk gewin, zoals geld, goederen of een dienst die wordt verleend. Andere personen zouden niet eens na hoeven denken en hun lief nooit bedriegen. Niet alleen zijn ze dol op deze persoon, maar ook weten ze op dit moment waar ze aan toe zijn en dat valt bij een ander nog maar te bezien.

Lekkere verleidingen

Niet alleen door personen kun je worden verleid, maar zeker ook door allerlei lekkernijen, zoals chocolade. Je kunt je dan ook afvragen wat je gaat met het doosje pralines dat je voor je verjaardag hebt gekregen. Eet je het doosje direct helemaal leeg, neem je er elke dag één praline uit of leg je telkens wat van dit lekkers naast de koffie van je lief.

Een andere lekkere verleiding kan worden gevormd door het weer. Na een kille en koude winter binnen zitten, kun je er op een mooie lentedag voor kiezen om je huis, dat absoluut een schoonmaak kan gebruiken, grondig onder handen te nemen, of lekker alles opzij te leggen en naar buiten te gaan.

Eerlijkheid

Laat je je snel verleiden om oneerlijk te zijn? Zul je bijvoorbeeld een gevonden portefeuille vol geld, maar identiteitskaart zelf houden of proberen terug te bezorgen bij de rechtmatige eigenaar? Uiteraard kun je beslissen om het geld te houden en er een geweldige tijd mee te hebben, maar zal het ook goed voelen als je leuke spulletjes koop van andermans verloren kapitaal?

Behalve oneerlijk naar anderen zijn, kun je natuurlijk ook jezelf een rad voor ogen draaien. Bijvoorbeeld door je te laten verleiden door interessante kortingen terwijl je op je bank al een negatief saldo hebt. Je houdt jezelf dan voor dat je deze aanbieding echt niet kunt laten lopen, maar vergeet daarbij wellicht dat de kosten die je bank in rekening brengt voor de roodstand je voordeel weer op zullen heffen. Bepaalde mensen, die wat minder snel verleid worden, zullen de winkel voorbij lopen en pas overgaan tot het aankopen van goederen als zij daar daadwerkelijk de financiële middelen voor hebben.

In welke uitspraak kan je je het beste vinden?

Open staan voor verleidingen

Niet iedereen zal in een gelijke mate openstaan voor verleidingen. Ook zal niet iedereen op dezelfde manier met verlokkingen omgaan. Op het moment dat je je bijvoorbeeld voor hebt genomen om niet open te staan voor een bepaalde verleiding, dan zal het vaak veel makkelijker zijn om deze te weerstaan. Denk maar eens aan de verleiding van een knap persoon, terwijl je al in een liefdevolle relatie zit. Het zou je immers ernstig in de problemen kunnen brengen als je toe zou geven aan deze verleiding, maar of dit ook werkelijk de moeite waard is weet je altijd pas achteraf.

Als je op kunt staan voor een bepaalde verleiding, dan is het immers ook mogelijk om je hiervoor af te sluiten. Je slaat dan bepaalde verlokkingen resoluut af en houd je vast aan je principes of voornemens. Als je, bijvoorbeeld aan de hand van bovenstaande stellingen, merkt dat je snel te verleiden bent, dan kun je er uiteraard  ook aan werken om deze beter te weerstaan. Dit vergt wel de nodige discipline en zal zeker niet altijd makkelijk zijn, maar is wel haalbaar als je er zelf volledig achterstaat.

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…