Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Tip: zo raak je over je ex in 3 weken

Bram
8 min read

Het is vaak enorm lastig om over je ex heen te raken. Het is immers iemand die je lief hebt gehad. Toch is het mogelijk om binnen drie weken het verleden achter je te laten en verder te gaan met je eigen leven. Het onderstaande tips kun je jezelf helpen om je ex uit je gedachten, en uit je leven, te bannen.

Verander je gedachten

Door eerlijk ten opzichte van jezelf te zijn, en je af te vragen waarom je je zo vastklampt aan je ex, maak je een belangrijke start. Het antwoord zal voor iedereen anders zij, net zoals de redenen waarom je dit juist niet zou doen. Door zowel de goede als de slechte kanten van je ex op een rijtje te zetten, kun je erachter komen dat hij, of zij, toch minder perfect was dan je voorheen dacht. Om over je ex heen te komen, moet je eigenlijk precies in beeld krijgen waarom je niet meer aan deze persoon zou moeten denken. Deze redenen kunnen dan gebruikt worden om te leren je ex los te laten.

Je verdient beter

Indien je ex je voortdurend slecht behandelde dan kun je jezelf voorhouden dat je beter verdient dan dat. Bedenk methoden om je eigenwaarde op te krikken. Je hoeft namelijk geen genoegen te nemen met een lief die je niet goed behandelt omdat je van mening bent dat je dat verdient. Niemand heeft immers enig recht om een ander op die manier te bejegenen.

Bedriegen met een ander

Op het moment dat je ex inmiddels weer een andere relatie heeft dan gaat deze persoon duidelijk bepaalde grenzen over. Iemand die nog een ander heeft en met jou deze persoon dus bedriegt dan kun je hem, of haar, beter direct uit je hoofd zetten. Je kunt dit doen door jezelf af te vragen hoe groot de kans is dat je eveneens door deze man, of vrouw, bedrogen gaat worden. Iemand die niet eerst een relatie beëindigt voordat er een nieuwe wordt opgebouwd, is vaak geen betrouwbare partner.

Accepteren dat je verder moet

Vaak voel je je loyaal naar je ex toe en je bent bang om zonder deze persoon door het leven te gaan. In bepaalde gevallen is het echter verstandiger om in te zien dat jullie samen een leuke tijd hebben gehad, maar dat je er echt een punt achter de relatie moet zetten. Indien jullie echt voor elkaar zijn bestemd dat zal dat op een later tijdstip vast aan het licht komen. Voor dit moment dien je echter voor jezelf te kiezen en een eigen weg in te slaan. Het is dan ook niet de bedoeling dat je je ex berichtjes gaat sturen. Eén onschuldig berichtje zal er namelijk voor zorgen dat je weer opnieuw met de verwerking moet beginnen. Je zult namelijk opnieuw gekwetst worden en aan jullie gezamenlijk verleden blijven denken. Het vergeten van je ex zal op die manier dus nog wel even op zich laten wachten.

Ban herinneringen uit je dagelijks leven

Door alle herinneringen aan je ex uit je dagelijks leven te bannen, zul je hem, of haar eerder vergeten. Hierbij kun je onder andere denken aan foto's, brieven en andere herinneringen aan je voormalige liefde. Wanneer je een dagboek bijhoudt waarin je over je ex hebt geschreven, dan kun je beter een nieuw exemplaar beginnen en niet meer over hem of haar schrijven. Je hoeft overigens niet al deze spullen direct te vernietigen, goed opbergen is dikwijls al voldoende. Dit doe je alleen als je zeker weet dat deze persoon nooit meer deel van je leven uit gaat maken. Soms kunnen oude herinneringen echter best leuk zijn, bijvoorbeeld als je ouder bent en de ware liefde tegen het lijf bent gelopen.

Verander je gewoonten

Als je je ex zo snel mogelijk wilt vergeten dan kun je beter plaatsen vermijden waar hij, of zij, regelmatig komt. Je ex vermijden is een uitstekende manier om je lichaam en geest duidelijk te maken dat er nog een heleboel andere interessante mensen op aarde rondlopen. Je hoeft dan ook niet heel je leven rond één persoon in te richten. Zelfs als je je ex op school, je werk of bij andere activiteiten tegenkomt, kun je hem of haar beter zoveel mogelijk uit de weg gaan. Dus zoek in de pauzes ander gezelschap op en kies andere projecten om je in te schrijven. Op die manier zorg je ervoor dat zoveel mogelijk bij je ex uit de buurt blijft. Maar ook andere situaties waarin je je ex tegen kunt komen, dien je zoveel mogelijk uit de weg te gaan. Indien je weet dat je ex op zaterdag boodschappen doet in dezelfde supermarkt als jij, ga dan op een ander moment je inkopen doen. Wanneer je elkaar toevallig toch tegenkomt, dan kun je bij voorkeur even lachen en eventueel een kort praatje maken als dat niet anders kan. Blijf echter niet onnodig lang bij je ex hangen, verzin eventueel een smoes om weg te gaan.

Negeer je ex

Om je ex uit je gedachten te kunnen bannen, dien je hem of haar te negeren. Bij voorkeur maak je dan ook geen praatje met hem of haar, en zoek je zelfs geen oogcontact. Het is dikwijls lastig om je gedachten onder controle te houden, maar als je ex je aandacht probeert te trekken of in je nabijheid wil komen, dan kun je beter doen alsof je gefocust bent op wat anders of je verlaat de ruimte. Je kunt immers niet over je ex heen komen als je gewoon meegaat in dit soort toenaderingen.

Nieuwe mogelijkheden creëren

Je kunt je ex beter uit je hoofd zetten als je wat afleiding zoekt. Je kunt bijvoorbeeld een nieuwe hobby kiezen. Je hebt dan immers minder tijd om over je ex na te denken en te dagdromen. Door iets te gaan doen waar je blij van wordt, waarmee je je bezig kunt houden, of iets dat volkomen nieuw voor je is. Allerlei activiteiten waar je actief door wordt zijn prima. Om je ex uit je leven te bannen, kun je er ook voor kiezen om vrijwilligerswerk te gaan doen. Vrijwilligerswerk zorgt er bovendien voor dat je je bewust wordt wat je allemaal in huis hebt. Ook zal het je duidelijk maken dat het vergeten van je ex, relatief gezien, maar een klein probleem is.

Ondersteuning van vrienden

Je vrienden zullen er altijd zijn om je te helpen. Echte vrienden staan immers altijd voor je klaar door dik en dun. Bij hen kun je terecht voor advies, een luisterend oor en een schouder om op uit te huilen. Samen met je vrienden kun je uitgaan en plezier maken. Zelfs als je ex niet meer in je leven is draait de wereld gewoon door. Het heeft dus geen enkele zin om je op te sluiten in je kamer en je te isoleren van alles en iedereen om je heen.

Ga reizen

Op reis gaan kan prima helpen om over je ex heen te raken. Je hoeft overigens geen verre reizen te maken als je daar de middelen niet toe hebt. Een heleboel mensen hebben de behoefte om zichzelf te leren kennen op momenten dat een relatie is verbroken. Ze vertrekken dan naar een verre bestemming die wellicht minder praktisch is. Je kunt echter ook een locatie dichtbij kiezen om naartoe te gaan, zolang deze maar bijzonder is voor jou. Dit kan een plaats zijn waar je nog nooit eerder bent geweest. Tijdens je verblijf kun je met de plaatselijke bevolking praten, je verdiepen in de gemeenschap en vooral genieten. Wanneer je op reis bent, zul je je gemakkelijker op je nieuwe ik kunnen richten. Deze nieuwe ik zal ervan genieten om nieuwe dingen te leren, zichzelf te laten zien, nieuwe ervaringen op te doen en zichzelf willen ontplooien.

Vergeten kost tijd

Iemand van wie je gehouden hebt vergeten, kost tijd. Dit is echter een aspect dat door veel mensen uit het oog wordt verloren of wordt gebagatelliseerd. Soms kan het je zelfs jaren kosten om over je ex heen te raken. Uiteindelijk zal ook dit eenvoudiger worden omdat je dan dingen beter begrijpt en bovendien je jezelf beter leert kennen. Na verloop van tijd ga je op de periode met je ex terugkijken, lachen, en je zelfs afvragen wat je heeft bezield.

 

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…