Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Tips om gezond & veilig schoon te maken

Camille
4 min read

Regelmatig schoonmaken en vuil zo veel mogelijk voorkomen is hierbij de beste oplossing. Met 100% ecologische producten verwijder je vuil en bacteriën in een handomdraai. Zo is je huis niet alleen heerlijk schoon maar heb je gelijk het voordeel van een hoge mate van hygiëne. En bovendien vermijd je op die manier ook het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen.

1. Minder schoonmaakproducten

Gebruik niet te veel schoonmaakproduct. Vaak lukt het schoonmaken even goed met minder product. Het teveel aan schoonmaakmiddel zorgt bovendien voor streepvorming en plakkerigheid. Kijk naar de dosering op de verpakking, of gebruik minder. Gebruik het liefst 100% biologisch afbreekbare producten. Zij laten tevens hardnekkige vlekken op zowel vloeren, muren, meubels als kleding volledig verdwijnen. Zo maak je je huis schoon op een verantwoorde manier en hoef je je geen zorgen te maken dat je kinderen onnodig blootgesteld worden aan chemische stoffen.

Wist je dat het een algemeen misverstand is dat meer schuim een beter schoonmaakresultaat zou leveren? Schuim heeft niet zo veel te maken met de werkelijke schoonmaakkracht. Veel afwasmiddelen bevatten extra middelen om harder te schuimen. Terwijl deze schoonmaakproducten meestal niet biologisch afbreekbaar zijn. Gebruik daarom uitsluitend plantaardige ecologische oppervlakteactieve stoffen om de klus te klaren. Ze breken volledig af zonder schade aan het aquatisch leven te richten.

2. Gebruik microvezeldoekjes

Door herbruikbare microvezeldoekjes te gebruiken kan je zonder schoonmaakmiddel en met hetzelfde reinigingsresultaat schoonmaken. Het doekje kan gewassen worden en opnieuw gebruikt worden. Het microvezeldoekje is bedoeld voor gladde oppervlakte zoals tafels, kasten, deuren, glas en beeldschermen. Je kunt de doekjes ook droog gebruiken. Door het wrijven laden ze statische elektriciteit op en trekken ze op die manier stofdeeltjes naar zich toe.

3. Houd schimmel op afstand

Reinig wekelijks je badkamer. Het is daarnaast belangrijk om de luchtvochtigheid en temperatuur in je badkamer zo laag mogelijk te houden. Zo is de kans op schimmels minder groot. Spoel je bad of douche telkens uit na gebruik en ventileer zo lang mogelijk door de ramen en deuren te openen.

Je tegels, kranen, douche/bad en wasbakken zijn gevoelig aan kalkafzetting. Je badkamer is echter geen plek voor schoonmiddelen. Gebruik hiervoor enkel een ecologische kalkverwijderaar, laat deze 5 minuten inwerken en spoel deze vervolgens af. Biologisch afbreekbare kalkverwijderaars bevatten de kracht van actieve plantaardige en minerale ingrediënten. Het enige wat ze nalaten is glans!

4. Een gezonde slaapkamer

Je slaapkamer is een plek om te koesteren. We brengen ongeveer een derde van ons leven al slapend door. Zorg er daarom voor dat je bed een hygiënische en heerlijke plek is om in te vertoeven.

Dagelijks worden er in Europa zo’n 98 miljoen wasbeurten gedraaid. Dat is veel wasmiddel dat dagelijks in ons watersysteem terecht komt. Daarnaast is je huid 24 uur en 7 dagen per week bedekt door kleding of beddengoed. Daarom is het belangrijk dat je rekening houdt met het product waarmee je wast. Kies bij voorkeur voor een biologisch afbreekbaar wasmiddel dat dermatologisch getest is. Vermijd agressieve chemicaliën.

En houd tot slot ook je huisdieren uit je slaapkamer. Zo beperk je de hoeveelheid allergenen en extra vuil dat in je slaapkamer terecht komt.

5. ‘Less is more’

Zorg voor een nette woonkamer. Een chaotisch rommelig huis is een bron van stress. Wanneer we door wanorde omringd zijn, komt het stresshormoon cortisol vrij. Door je woning op te ruimen en schoon te maken heroveren we onze leefruimte en worden we opnieuw rustig.

Een voordeel van een goede opruimbeurt is dat er minder spullen over blijven om te kuisen. Bovendien ga je vanzelf minder spullen kopen om je huis mee te vullen. Een mindere consumptie betekent minder druk op de grondstoffen. En dat is alsook goed voor ons milieu!

Ecover heeft een uitgebreid assortiment van schoonmaakproducten die je overal in je woning kunt gebruiken. Het is mogelijk om voor alle schoonmaakklusjes een verantwoord product te gebruiken dat aangenaam in gebruik is.

Wil je graag hier meer over lezen? Klik hier »

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…