Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Tips om op de juiste manier lenzen te dragen

Camille
2 min read

Aan het, op een gezonde manier, dragen van contactlenzen zijn een aantal regels verbonden. Wanneer je je aan deze regels houdt dan zal je minder snel een oogziekte oplopen.

Goede hygiëne

Als lenzendrager dien je op de eerste plaats een goede hygiëne in acht te nemen en je lenzen dus niet met ongewassen handen inzetten of verwijderen. Grondig je handen wassen zorgt er immers voor dat er geen ziektekiemen in je ogen kunnen komen en deze ziek kunnen maken.

Maximale levensduur van contactlenzen

Contactlenzen zijn te verkrijgen in een heleboel soorten en maten. Zo zijn er bijvoorbeeld, harde- en zachte contactlenzen, maar eveneens halfjaar-, maand, week- en dagvarianten. Wanneer je een bepaalde soort contactlens langere draagt dan de aangegeven levensduur dan loop je een groot risico. De lenzen kunnen na verloop van tijd namelijk vuil opnemen waardoor je ogen ontstoken kunnen raken.

Goede reiniging

Iedere contactlens heeft een eigen reinigingswijze. Vaak is deze manier van schoonmaken te vinden op de verpakking of wordt deze door de verkoper uitgelegd. Door je aan deze voorgeschreven reinigingsmiddelen en –methoden te houden, zal er minder vuil aan de lens gaan hechten. De kans op oogziekten neemt daardoor enorm af.

Bewaren van contactlenzen

Lenzen die langere tijd gebruikt kunnen worden, moet je als je deze niet draagt in een speciale vloeistof bewaren. Deze vloeistof zorgt ervoor dat de lenzen in een optimale conditie blijven en niet uitdrogen.

Draag lenzen niet te lang

Als je te lang achtereen lenzen draagt dan kunnen je ogen geïrriteerd raken of zelf uitdrogen. De meeste contactlenzen zijn dan ook niet geschikt om 24 uur per dag te dragen. Voordat je gaat slapen dien je dus eerst je lenzen te verwijderen. Indien je voelt dat een lens niet meer lekker zit, kun je deze ook beter zo snel mogelijk verwijderen.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…